Šampanjski kokteli

Jednostavno piće postaje koktel kada se iskombinuje različita mešavina sastojaka i ukusa. Evo nekoliko pravih koktela napravljenih od šampanjca.
Koktel French 75 priprema se tako što se s mrvljenim ledom pomešaju suvi džin, svež limunov sok i šećer u prahu. Sve izmešajte i sipajte u čašu s kockicama leda. Preko svega sipajte šampanjac. Ukrasite limunovom korom.
D’Artagnan je mali izuzetak usred klasičnih koktela od šampanjca. Pravi se od tri-četiri sastojka. Pomešaju se malo brendija, grand mariner liker, sok od pomorandže i šampanjac. Koru od pomorandže treba iseći na dugačke tračice. Izmešajte sve sastojke u šejkeru i sipajte u uzanu visoku čašu. Odozgo sipajte šampanjac i dodajte tračice pomorandžine kore.
Queen’s Cousin, ili u prevodu – Kraljičin rođak, može da ima i gorak ukus ako tako želite; obe varijante su interesantne. Pomešaju se votka, grand mariner liker, svež sok od limete i tripl sek liker. Lagano se doda dobro ohlađen šampanjac. Na kraju se dodaju dve kapi gorkog likera, radi ukusa.
Evo kako se koktel Maimoun pravi u baru Churchill u Marakešu, Maroko. Kombinuju se amareto liker, šampanjac, malo jačeg alkoholnog pića i kap sirupa od mente. Koktel je vrlo egzotičan i odličnog ukusa.
Klasični Bellini koktel nastao je u „Harijevom baru“ u Veneciji, u Italiji, 1931. godine. Sastojao se od jedne trećine penušavog vina i dve trećine nektara od belih breskvi i sličnog sirupa. Ovaj koktel može vas odvesti nazad u vreme Ernesta Hemingveja, Senklera Luisa i Orsona Velsa, koji su uživali u njemu u Veneciji dok je u Americi vladala prohibicija.
Postoje brojne varijacije osnovnog recepta. Jednostavni Belini pravi se od dve do tri bele breskve, grenadin likera ili malo pirea od malina i, naravno, šampanjca. Breskve stavite u blender i miksajte dok se ne napravi glatki pire. Sipajte po kašiku pirea u svaku rashlađenu čašu, zajedno s malo pirea od malina i polako preko toga sipajte šampanjac. Maline će dati veličanstven ton koktelu. Komplikovani Belini pravi se od nektara od breskvi, svežeg soka od limuna, rakije od breskvi, mrvljenog leda i rashlađenog šampanjca. Sipajte nektar od breskve, sok od limuna i rakiju u rashlađenu čašu. Dodajte malo smrvljenog leda, promešajte i dodajte šampanjac. Budite sigurni da ste prvo sipali breskve u čašu.
Postoji velik broj kremastih koktela od šampanjca. Champagne Flip je lagano i lepo piće. Pravi se od brendija, Cointreau likera, pavlake, šećernog sirupa, jaja i šampanjca. Svi sastojci se stave u šejker preko izlomljenog leda i izmešaju. Potom se smesa sipa u uzane čaše za šampanjac i polako se doda šampanjac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koktelipraznicišampanjaczabava
Komentari (0)
Dodaj komentar