Školjka se zakopava u pesak, a onda radi nešto potpuno neverovatno (video)

Svakodnevno na internetu viđamo najrazličitije životinje koje postaju vitalne, ali retko kada je to polazilo školjkama od ruke.

Međutim, džinovska školjka iz reda siliqua patula doživela je planetarnu popularnost zahvaljujući snimku koji je samo na Fejsbuku videlo preko 18,8 miliona ljudi.

Na snimku, koji nije za one slabijeg stomaka, vidi se kako školjka sebe zakopava u pesak uz neverovatan rad mišića, da bi na kraju kroz rupu u svom telu izbacila višak.

Ali šta se ovde zapravo događa?

Anet Hosoi, profesorka univeriteta MIT rekla je za Vašington Post da je ova vrsta, Pacifička žilet školjka, poznata po svojoj neverovatnoj sposobnosti da iskopa i do 60 cm u pesku, iako nema ni udove ni kandže. To postiže opuštanjem mišića u pesku, kako bi se oklop otvorio i guranjem zadnjeg dela nadole.

Tu se, međutim, kopanje ne završava jer su ovi mekušci sposobni da čvrsti pesak pretvore u živo blato zahvaljujući procesu poznatom kao fluidizacija. Jednom kada „noga“ dodirne tlo, školjka se sakuplja i pesak oko nje se meša sa vodom, što omogućava dalje zaranjanje.

Sve ovo dešava se veoma brzo, tako da ptica ne može da je zgrabi iz vazduha ili još gore, da se osuši na suncu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pesakškoljka
Komentari (0)
Dodaj komentar