Veliki uspeh: Naučnici uspeli da uzgoje morskog zmaja (video)

Naučnici Univerziteta u Kaliforniji uspešno su u akvarijumu „Birč“ u San Dijegu uzgojili par retkih morskih zmajeva.

Čini se da je dva i po centimetra dugačka mladunčad morskih zmajeva zdrava. Konzumirali su i svoj prvi obrok — komadiće škampa, rekla je upravnica akvarijuma Dženifer Nero Mofat.

​„Ovo je veoma značajan događaj za naš akvarijum, za naš tim i program uzgoja morskih konjica i morskih zmajeva“, naglasila je.

​„Obični morski zmajevi su osetljive životinje i zahtevaju puno brige tokom uzgoja i u procesu razmnožavanja. Proučavamo ih već više od 25 godina i presrećni smo što smo uspeli da napravimo još jedan korak napred u očuvanju te osetljive vrste“, rekla je Nero Mofatova.

Akvarijum ​„Birč“ već dugo uspešno sprovodi program uzgoja morskih konjica, nastojeći da uzgoji i obične morske zmajeve, koji su poreklom iz australijskih voda, prenosi ​„Jutarnji list“.

​„Obični morski zmajevi izvode složeno parenje tokom kojeg se partneri zajedno okreću priljubljeni ’nosevima‘ povlačeći pritom za sobom vodeni vir“, pojasnili su iz akvarijuma.

​Taj ples je ključan za uspešno odlaganje ženkinih jajašaca u trbušnu vrećicu mužjaka, gde se ona oplođuju. Pritom ženke nemaju nikakvog udela u celom procesu nakon polaganja jaja, tako da je mužjak zapravo „majka“ svojim mladuncima.

Ako je parenje bilo uspešno, mladi se izležu nakon šest nedelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

morski zmajakvarijumuzgoj
Komentari (3)
Dodaj komentar
 • Boki

  Imenjace, ne preteruj….msm veliki i z…….

 • Blajbi

  Danas cu zaspati srecan zbog ovog velikog naucnog otkrica, tako znacajnog za svet….

  • Boban

   Odakle dolazi sva ta negativna energija koju veliki i značajni komentatori velikodušno šire u svojim komentarima? Jasno mi je da nemaš šta da radiš, da si totalno zaludan ali ako te ne zanima što čitaš?