Zlatnožuto blago

Krompir ne potiče iz Evrope, već iz planinskih regija Južne Amerike. Tamo su Inke pre više od 2.000 godina zasadile – papas, što nije ništa drugo nego krompir. Pored kukuruza, koji se smatrao glavnom hranom, krompir se koristio i za lečenje raznih tegoba. Protiv glavobolje korišćen je sirov krompir – stavljao se na čelo, a onaj protiv reumatizma nosio se u džepu; pokazao se veoma delotvornim i kao sredstvo za smetnje u digestivnom traktu.

U carstvu Inka, u oblasti današnje Paname, Španci su 1526. godine prvo otkrili raširene kulture krompira. Osvajač Pizaro doneo je u svoju domovinu vest o ovoj ukusnoj gomoljici, kako su nazvali krompir. Tamo su se, međutim, divili pre svega bizarno oblikovanim cvetovima egzotične biljke. Naučnik Hieonimus Kordanus doneo je krompir u Toskanu, gde je počeo da se gaji u velikoj meri. Zbog sličnosti sa gomoljikom, dobio je ime tartufo. Godine 1589. krompir je donesen i u Nemačku, a potom i u druge zemlje. U početku, krompir nije bio toliko zanimljiv i važan. Pruski kralj Fridrih II odlučio je da se posluži lukavstvom. Naredio je da se posadi krompir i da vojnici čuvaju polja, a ljudi su odmah pomislili da je krompir verovatno jako vredan. Počeli su da ga izvlače iz zemlje i da ga sami sade, pa je krompir postao popularan.

Tako je krompir prešao dug put od planinskih predela Južne Amerike sve do naših stolova. Krompir je danas sastavni deo svakodnevnog obroka, ali i onih za posebne i svečane prilike. Od njega se može napraviti sve i svašta, pa čak i kolači ili torte. Krompir se može jesti kuvan, pečen ili pržen. Verovatno je najčuvenije jelo od krompira – pire krompir.

Tu svakako ne zaostaju ni razne salate od krompira, sa mesom, majonezom, maslinkama, sirom, slaninom ili paprikama; zatim čorbe od krompira, sa dodacima kao što su spanać, račići, bundeva ili, možda, losos. Krompir je i nezaobilazan dodatak jelima; odlično ide uz meso, povrće, razne soseve, ali i voće. Tako je poznato jelo – krompir sa kajsijama. Krompir može biti i glavno jelo, kao što je, na primer, musaka od krompira. Tu su i punjeni krompiri, zapečeni, knedle od krompira, ili krompir sa puterom kao nešto najjednostavnije za pripremu. Niko ne može da zaboravi ukus pečenog krompira sa kajmakom.

Razni narodi imaju svoje specijalitete od krompira. Tako je u Španiji poznat omlet od krompira, ili tortilja sa krompirom. Francuski specijalitet je krompir sa mlevenim mesom, a tu je i krompir na grčki način. Englezi se mogu pohvaliti svojim krompirom na saksonski način. Italijani imaju čitav spektar jela od krompira, kao što su njihove nezaobilazne njoke, ali i salata od krompira sa mocarelom i maslinkama. Krompir je omiljeno jelo i u Indiji; tamo se sprema sa karijem i đumbirom. Svako ima svoj recept, a koji je vaš?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar