Žuti liker

Liker od jaja nalazi široku primenu. Može se reći da je liker od jaja višestran, jer se koristi i za pripremanje kolača, kao i za slana jela. Pravi ljubitelji likera od jaja najviše uživaju u čašici ovog pića uz šoljicu kafe, ili u mešavini oba napitka.

Za čašu kafe sa likerom od jaja treba pripremiti šoljicu tople kafe, a potom njome napuniti dve trećine velike čaše. Zatim sipajte oko tri centilitra likera od jaja. Ulupajte dve kašike slatke pavlake (ne treba da bude čvrsto ulupana), pa je sipajte u čašu. Na kraju pospite sa malo proprženih badema isečenih na listiće i ukrasite izrendanom čokoladom.

Međutim, možete i sami pripremiti liker od jaja. Sveža jaja su njegov glavni sastojak. Uzmite deset jaja i odvojite belanca od žumanaca. Za dalji rad potrebna su vam samo žumanca, a belanca možete iskoristiti za pripremanje nekog kolača, recimo, puslica.

Ulupajte u velikoj posudi žumanca i 200 grama šećera u prahu, a zatim u to postepeno dolijte 125 mililitara slatke pavlake; masa na kraju treba da bude kompaktna. Stavite posudu iznad šerpe sa vodom i na pari ručnim mikserom mutite smesu najslabijom jačinom sve dok masa od šećera i žumanaca ne postane sasvim kremasta. Sklonite činiju sa pare, stavite je u posudu sa veoma hladnom vodom i lupajte masu žicom za mućenje da bi se ohladila. Zatim izvadite činiju iz posude sa vodom. U tankom mlazu sipajte u krem od jaja 500 mililitara konjaka ili vinjaka, pa žicom za mućenje dobro izmešajte dobijenu smesu i penasto je umutite.

Liker se može sipati u flaše. Treba ih staviti na tamno i hladno mesto da odstoje dva dana, a potom se liker može konsumirati. Pre serviranja obavezno promućkajte flašu. Brzo potrošite liker iz načete flaše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jajalikeruskrs
Komentari (0)
Dodaj komentar