Depresija kod muškaraca

Da li se depresija manifestuje na isti način kod žena i kod muškaraca? Ne uvek.

Govorimo sada o depresiji kao bolesti – kliničkoj depresiji, a ne o nekom blažem obliku kom smo svi manje ili više podložni.

Kod oba pola može se javiti jaka depresija sa sledećim simptomima: konstantna tuga, osećanje beznadežnosti, poremećaji sna i apetita, odsustvo želje za seksom, osećanje bezvrednosti, kao i suicidalne misli.

Ipak, socijalne uloge, kao i fiziološke i psihološke različitosti između žena i muškaraca, mogu prouzrokovati neke razlike među polovima i u samom doživljaju depresije.

Ova bolest se, kao što je poznato, češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Ipak, iznenađujuće je sledeće: stopa samoubistava među depresivnim bolesnicima je četiri puta viša nego kod žena. Takođe, kada se muškarac odluči na samoubistvo – najverovatnije će to učiniti na nasilan način.

Klinička depresija se najčešće pojavljuje sama od sebe, kao primarni poremećaj, ali nije neobično da se uz nju jave i druga psihijatrijska stanja.

Muškarci koji preterano konsumiraju alkohol ili druge opojne supstance, ili oni koji su u tinejdžerskim godinama imali razne poremećaje ponašanja (manifestovane psihičkom agresijom, verbalnim zlostavljanjem, uništavanjem materijalnih vrednosti i sl), u većoj su opasnosti da obole od depresije.

Ponekad je teško identifikovati depresiju kao poseban poremećaj koji treba lečiti.

I, naravno – ne reaguju svi muškarci na depresiju na jednak način. Neki se povuku u sebe i izoluju se od društva. Neki se okrenu alkoholu i drogama, u pokušaju da pobegnu od simptoma depresije. Neki muškarci postanu neoprezni i preduzimaju veće rizike, ne brinući ni za sebe ni za druge. Neki, nažalost, postanu nasilni.

Najveći izazov za ove ljude je da shvate da imaju problem i da prepoznaju da je to depresija, a zatim da se obrate psihologu.

Muškarci, zapamtite, možda patite od depresije ako imate sledeće probleme:

  • konstantna tuga, anksioznost i osećaj „praznine“
  • osećanje beznadežnosti i pesimizma
  • ne možete da se odmorite, preosetljivi ste
  • gubljenje interesovanja za opuštajuće aktivnosti, kao i za seks
  • manjak energije
  • teško se koncentrišete i donosite odluke, slabo pamtite
  • suicidalne misli

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

anksioznostdepresijasamoubistvosuicidtuga
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Haziza Kadirić

    Živim u braku 14 godina, muž pije, ali sam, u kući, stalno viče na mene, utiče negativno na mene, ostao je bez posla i sada je u kući nepodnošljivo. Sada je postao agresivan, ustaje u pola noći, udarao bi me, baca se predmetom koji stigne… Po prirodi nikad mnogo ne priča, bio je vozač cisterni. Pokušavam da skrijem to od sina koji ima 14 godina, ali ne mogu. On to vidi jer se ovaj ne osvrće na svoje negativno ponašanje. Ja sam zaposlena, čitavu noć ne spavam, a ujutro na posao. Molila sam ga da posjeti psihijatra, ali to odbija. Ne znam kako da se ponašam sa njim.

  • Muhammad Muhammad

    That insight’s precfet for what I need. Thanks!

  • Suzana Ikić

    Šta mi da radimo i kako da pomognemo takvim ljudima? Imam takvu osobu kraj sebe i često se pitam kako da reagujem. Kako da mu pomognem? Kako da se uključim?

  • Vesna Popović

    Nije loš članak, ali po mom mišljenju trebalo bi da se uključi još mnogo stvari u vezi sa muškom depresijom.

  • Anđelka Đukić

    Imala sam, nažalost, iskustvo sa depresijom kod muškarca, osim poslednje karakteristike, suicidnosti, sve ostalo je bilo zastupljeno. Najveći je problem ljudima koji obole objasniti da je tako i privoleti ih na lečenje, jer uz anksioznost dolazi i smanjeno poverenje u okolinu i u mogućnost boljitka. Moje iskustvo je završeno na najgori način, smtrnim ishodom usled infarkta, a meni je ostalo da se pitam da li sam mogla ranije da primetim znake nadolazeće bolesti.