U trendu

Depresija kod muškaraca

Da li se depresija manifestuje na isti način kod žena i kod muškaraca? Ne uvek.

Govorimo sada o depresiji kao bolesti – kliničkoj depresiji, a ne o nekom blažem obliku kom smo svi manje ili više podložni.

Kod oba pola može se javiti jaka depresija sa sledećim simptomima: konstantna tuga, osećanje beznadežnosti, poremećaji sna i apetita, odsustvo želje za seksom, osećanje bezvrednosti, kao i suicidalne misli.

Ipak, socijalne uloge, kao i fiziološke i psihološke različitosti između žena i muškaraca, mogu prouzrokovati neke razlike među polovima i u samom doživljaju depresije.

Ova bolest se, kao što je poznato, češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Ipak, iznenađujuće je sledeće: stopa samoubistava među depresivnim bolesnicima je četiri puta viša nego kod žena. Takođe, kada se muškarac odluči na samoubistvo – najverovatnije će to učiniti na nasilan način.

Klinička depresija se najčešće pojavljuje sama od sebe, kao primarni poremećaj, ali nije neobično da se uz nju jave i druga psihijatrijska stanja.

Muškarci koji preterano konsumiraju alkohol ili druge opojne supstance, ili oni koji su u tinejdžerskim godinama imali razne poremećaje ponašanja (manifestovane psihičkom agresijom, verbalnim zlostavljanjem, uništavanjem materijalnih vrednosti i sl), u većoj su opasnosti da obole od depresije.

Ponekad je teško identifikovati depresiju kao poseban poremećaj koji treba lečiti.

I, naravno – ne reaguju svi muškarci na depresiju na jednak način. Neki se povuku u sebe i izoluju se od društva. Neki se okrenu alkoholu i drogama, u pokušaju da pobegnu od simptoma depresije. Neki muškarci postanu neoprezni i preduzimaju veće rizike, ne brinući ni za sebe ni za druge. Neki, nažalost, postanu nasilni.

Najveći izazov za ove ljude je da shvate da imaju problem i da prepoznaju da je to depresija, a zatim da se obrate psihologu.

Muškarci, zapamtite, možda patite od depresije ako imate sledeće probleme:

  • konstantna tuga, anksioznost i osećaj „praznine“
  • osećanje beznadežnosti i pesimizma
  • ne možete da se odmorite, preosetljivi ste
  • gubljenje interesovanja za opuštajuće aktivnosti, kao i za seks
  • manjak energije
  • teško se koncentrišete i donosite odluke, slabo pamtite
  • suicidalne misli

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.