Manje kilograma bez dijeta

Suvišna telesna težina ne mora se skidati samo restriktivnim dijeama. Na vitku liniju može se uticati jednostavnim životnim navikama.
Vremenski odredite dužinu trajanja svojih obroka
Podesite tajmer na 20 minuta i zakoračite u svet laganog obedovanja, bez žurbe. Ova navika inače spada u glavne, kada je reč o mršavljenju bez pridržavanja komplikovanih dijetalnih režima ishrane. Dakle, ne žurite nigde i uživajte u ukusu svakog zalogaja, jer usporeniji obroci više gode, a pokreću i hormone koji su zaduženi za regulisanje osećaja gladi. Ukoliko jedete na brzinu i samo trpate hranu, dolazi do blokade tih signala, što vodi do bespotrebnog prejedanja.
Spavajte više, težite manje
Produžavanje sna za još 1 sat može pomoći da izgubite čak 7 kg na godišnjem nivou, navode rezultati najnovijih istraživanja. Ono što rezultati, takođe, pokazuju jeste da onda kada spavanjem zamenite trenutke dokolice – kao i bespotrebno okretanje hrani i grickalicama u tim trenucima, možete bez ikakve muke smanjiti unos kalorija za čak 6%. Dobijeni rezultati, naravno, variraju od osobe do osobe, ali vam san može pomoći na više nego jedan način. Postoje dokazi da premalo sna samo dodatno povećava vaš apetit i čini vas nesvakidašnje gladnim.
Veće porcije, ali sa više povrća
Počnite da, umesto jedne, uz večeru uključite još tri dodatka od povrća. Što više voća i povrća, to ćete lakše i brže izgubiti suvišne kilograme. Naime, velike količine vlakana i vode koju sadrže, čini da vi u organizam zapravo unesete malo kalorija, a da pri tome uspešno utolite glad.
Preskočite slaninu i slično
Više je nego poželjno izostaviti ta dva režnja slanine iz doručka ili sendviča za užinu ili ručak. Ovaj jednostavan potez čini da izbegnete čak 100 suvišnih kalorija, što se, prevedeno u kilograme, svodi na 6 kg u toku godine. A opšte je poznato da i drugi sastojci mogu uspešno proizvesti isti ukus, samo sa mnogo manje kalorija, poput režnjeva paradajza, pečene paprike ili namaza od ovčijeg sira. Ukoliko ipak jedete parče slanine ili masno meso, odbacite bar najmasniji deo, jer on sadrži najviše kalorija.
Vodite računa o tome šta vam prolazi kroz slamku
Ukoliko zamenite omiljeni šećera prepun napitak sokom bez aditiva i veštačkih zaslađivača, u proseku će biti isto kao i da ste izbegli čak 10 kašičica šećera. A kako biste još više obogatili ukus napitka i učinili ga još primamljivijim, možete uvek dodati malo limuna, nane ili zamrznutih jagoda…
Zeleni čaj je pun pogodak
Konsumiranje zelenog čaja, u ograničenim količinama, može takođe predstavljati dobru strategiju u borbi protiv neželjenih kilograma. Izvesna istraživanja ističu da zeleni čaj ima sposobnost da na određeno vreme dodatno ubrza deo sistema zaduženog za sagorevanje kalorija, najverovatnije putem dejstva fitosupstanci zvanih katehini.
Neka vas i odeća motiviše
Još jedna jako dobra strategija jeste da svoju omiljenu staru haljinu, suknju ili par farmerica okačite na mesto gde ćete ih svakoga dana opaziti, jer na ovaj način svakoga dana možete baciti pogled na jednu od nagrada za svoj trud.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetadužina obrokamasna hranapovrćesmanjenje telesne težinesokovi bez šećerasprečavanje gojaznostivoćezeleni čaj
Komentari (0)
Dodaj komentar