Medom do vitkosti – preko noći

Ukoliko uzmemo kašiku meda pred spavanje, procesi u organizmu će krenuti u za nas željenom pravcu. Zašto med i zašto pred spavanje? Odgovor je jednostavan: med je koncentrisani izvor fruktoze, sadrži pravo malo bogatstvo hranljivih materija i ukusan je. Fruktoza je specifično gorivo za jetru. Ona je jedan od retkih prostih šećera, ako ne i jedini, koji se izuzetno lako konvertuje u glukozu (u jedini šećer koji telo koristi u oksidacionim procesima), a pri tom ne povećava nivo insulina u telu izazivajući na taj način mali šok u organizmu. Fruktoza se „neopaženo“ provlači do jetre, stabilno je napaja, a to drži stabilan nivo glukoze u organizmu, uz sve pozitivne efekte takvog stanja.

Odgovor na pitanje zašto pred spavanje, kada je dijeta u pitanju, leži u činjenici da je to poslednji obrok pre nego što utonemo u stanje slično hibernaciji i da omogućava stabilno aktiviranje mnogih žlezda sa unutrašnjim lučenjem u fazi dubokog sna. Dokazano je da stabilan nivo šećera u organizmu tokom spavanja podstiče lučenje pituitarne žlezde, koja luči seriju hormona koji omogućavaju i oksidaciju telesnih masnoća i koristi ih direktno kao izvor energije u procesu oporavka. Ukoliko se ovaj lanac prekine, iz bilo kog razloga, izostaje adekvatan oporavak i korišćenje telesnih masnoća.

Dobar noćni san je takođe odgovoran za lučenje hormona, pre svega hormona rasta (GH), koji je „ubica masti“, pa se tokom dijete preporučuje spavanje u potpunom mraku, bez električnog osvetljenja i sa navučenim neprozirnim zavesama na prozorima.

Jedna kašika meda pred spavanje i tokom noći ćete gubiti masnoće, dobro se odmoriti, dobiti na snazi mišića ukoliko se izlažete fizičkom naporu preko dana. Pazite samo da tokom dana ne vratite sve ono što ste noću izgubili. Ova dijeta nije alibi za dnevno prežderavanje, već samo moćan saveznik u postizanju forme.

Još članaka o gojaznosti…

Izaberite dijetu po svojoj meri.

Izračunajte svoju idealnu telesnu težinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hibernacijamedvitkostdijetasan
Komentari (11)
Dodaj komentar
 • Anonimni

  HMMMM????? danasnji datum clanka, a komentari od pre 11 godina???????

 • Anonimni

  Milice, a da pocnes da zujis kao pcelica?

 • Milina Nikolić

  Uzimam med pred spavanje već 10 dana, nikakvu promenu ne vidim, čista glupost da se gube kilogrami na ovaj nacin. Pozdrav.

 • Amyra Ferizagić

  Ekstra pomoć.

 • Jelena Eva

  Vredi probati!

 • Aleksandra Ćirović

  Imam idealnu težinu po knjigama, ali nisam zadovoljna. Čisto sumnjam da med može da utiče na smanjenje težine. Volela bih da upoznam jednu takvu osobu. Pozdrav.

 • Saša Ugrenović

  Jednom rečju, fenomenalno! Pozdrav

 • Milica Aleksić

  Koristim med ovako vec 20 dana i samo sam se ugojila, a potpuno se isto hranim i nije mi jasno?

 • Tijana Olić

  Ja koristim već pet dana med noću, ali nema nikakvih promena. Valjda je još rano. Biću uporna.

 • Milijana C

  Od danas ću da probam i to sa medom, jer ja imam problema sa hormonima… Dobar savijet!

 • Lazar Mitrović

  Baš je moćno!