Trikovi za mršavljenje

Kada su stalno zatrpane slikama mršavih manekenki, mnoge devojke želeće da i one smršaju, bez obzira na to da li stvarno imaju višak kilograma. Zato nije loše znati nekoliko trikova koji, dugoročno posmatrano, ubrzavaju trošenje kalorija, a nimalo ne štete zdravlju.

Jedan od takvih trikova je hladna voda: ona ubrzava razmenu materija i povećava potrošnju kalorija za 30 odsto. Plus, kao i svaka negazirana voda, pospešuje izbacivanje toksina iz organizma. Preporučuje se osam čaša vode dnevno, obavezno jedna pre svakog obroka. Tako se u toku godine, bez obzira na ostale faktore, izgubi oko tri i po kilograma.

Jeste li probali kokosovo ulje? Ne mislimo kao sredstvo za sunčanje, već u ishrani. Za razgradnju kokosovog ulja telu je potrebno više energije, pa se tako gubi više kalorija. Naravno, kad se pominju korisne masnoće, obavezno je reći nešto i o ribama kao što su sardina, pastrmka i losos, jer one sadrže korisne masne kiseline koje aktiviraju proces razgradnje masti.

Ako pijete kafu, i to vam može malo pomoći da sagorite kalorije. Šoljica kafe bez mleka i šećera praktično ni nema kalorije, a ubrzava proces njihove potrošnje za 15 odsto (naravno, to ne znači da treba da preterujete s kafom, biće vam muka). Još nešto što povećava sagorevanje kalorija jeste ljuta papričica, zato možete, ako baš ne mrzite ljuto, da je dodate u jedan obrok svakog dana.

Belančevine grade mišiće, a što vam je veća mišićna masa, više kalorija sagorevate. Pored toga, za razgradnju belančevina troši se dosta energije – još gubitka kalorija.

Nije sve u hrani, mnogo toga je i u vežbanju. Ako želite da ubrzate proces gubitka kilograma, vežbajte intenzivnije (ali i kraće!). Recimo, umesto šetnjice od pola sata, probajte da tu istu razdaljinu pređete za deset minuta.
Smete li uopšte da se opuštate ako želite da smršate? Smete – i morate!

Recimo, ako ne spavate dovoljno, više ćete biti gladni, zato se obavezno naspavajte (dobar san znači i da isključite mobilni dok spavate). I još, probajte da se oraspoložite i da volite sebe takve kakvi jeste. Oni koji su nezadovoljni svojim izgledom češće konsumiraju nezdravu, previše kaloričnu hranu, dok oni koji su zadovoljni sobom najčešće samoinicijativno izaberu baš onakvu hranu kakva im je stvarno potrebna i koja je zdrava za njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetamrsavljenje
Komentari (31)
Dodaj komentar
  • Milan

    Smršaj lako i održi dugo rezultat!

  • Eva Končić

    Imam usporenu štitnu žlezdu (usporen metabolizam) i mislila sam da nema šanse da smršam, međutim, smršala sam 3 kg za mesec dana! Sasvim jednostavno, smanjila sam porcije i ukinula slatkiše (zamenila medom). Takođe, pijem mešavinu 5 kapi joda, kašičica meda, kašika jabukovog sirćeta i voda. To pijem predveče ili u toku dana, ali ne svaki dan. Jako je jednostavno smršati, samo treba prestati u hrani tražiti izlaz za probleme!

  • Sanela Ramić

    Što se tiče hladne vode, za taj trik sam znala i dokazano je da je efektivan, samo što ja zaboravim da pijem vodu, ali sam postala svjesnija koliko je voda bitna za sagorijevanje. Za kokosovo ulje nisam znala i ne vjerujem da ću probati. A kad je konsumiranje cigareta u pitanju, to ne podržavam, dok kafu preporučujem (nikad je prije nisam pila) – kafa je svrstana u 10 najzdravijih namirnica u svijetu, Nije dobra za osobe sa određenim tegobama. Znači, za mršavljenje je bitna motivacija, a svaki čovjek zna kako se kile skidaju i zdravo živi. Strpljenje je ključna riječ. Veliki pozdrav.

  • Tamara

    Posle svake dijete kilogrami se vraćaju ako je prekineš. Nemojte jesti posle šest i bićete kao Tvigi. Ja sam sve probala, preko zelenog čaja, nere, kirkoline, uradila sam i tu toleranciju na hranu, ali zabrane ti sve živo jesti. Dok spremim doručak, treba da se namucim ko kreten. Jabukovo sirće i papričica ništa ne pomažu, ni božen ni herba fast, ma ništa! Posle šest ne jedite, a do tad možete sve. Ubacite malo vežbe i vi ste na konju!

  • Dijana R.

    Ja sam za dva meseca smršala 23 kg zdravom ishranom.

  • Zdenka Marković

    Trenutno sam na mesnoj dijeti i za 18 dana smršala sam 8 kg. Dijeta traje 21 dan, tako da se nadam da ću ukupno smršati 10 kg. Zadovoljna sam i kroz dve nedelje ponoviću dijetu.

  • Dejan Živadinović

    Poznato je da u logoru nema debelih, tako da, drage moje dame, samo umerenom ishranom i fizičkom aktivnošću možete doći do željenog rezultata. Veliki pozdrav.

  • Gordana Milković

    Upravo kad sam odlučila da zaboravim dijete i nađem momka koji će da me voli ovakvu kakva sam (bucka) – jedna Kineskinja mi reče da probam drevni kineski zakon o ishrani. Čim ustanem, popijem oko 600 ml (dve veće čaše) vruće vode, dakle, što toplije. Nakon 40 minuta, obavezan je doručak. Voće sae jede samo do 2 sata po podne, a nikako kasnije. Posle obroka se ne pije voda, da bi sokovi stomaka bili jači da pokrenu varenje. Dva sata posle obroka, pije se velika čaša opet vruće (što toplije) vode, isto i posle večere, dakle dva sata kasnije toplu vodu. Voda se hladna uopšte ne uzima. Pije se topla voda ili topao herbalni čaj, ali nikako čaj iz kesice, jer se mnogo hemikalija oko proizvodnje kesica za čaj nađe u samom čaju i tako uzimate dodatne toksine koje telo kasnije ima problema da izbaci. Bez ikakvog problema skinula sam 8 kilograma od sredina juna do sada. Probajte, sasvim je lako i bezbolno, a jedete sve što volite. Ja sam iz ovog članka nešto naučila. Za doručak ću probati integralne žitarice, malo više jogurta, ribe i kako reče jedan komentar. Sve što se može ubrati iz bašte i sa drveta. Svašta se u životu nauči, a smatram da je isto toliko važno to saznanje preneti dalje..

  • Maja Noveska

    Ne dozvoluvajte da se zdebelite zošto kilogrami lesno se dobivaat, a teško se vadat.

  • Maja Zemljak

    Jedna nutricionistkinja reče: ako želite da smršate, vratite se u kameno doba! Drugim rečima – jedite ono što možete da počupate iz zemlje (salata, kupus, luk, paradajz, krastavci…) i ono što možete da uzberete sa grane dok se propinjete (voće…), a pošto do mesne evolucije ima puno da se čovek propne, hvatajte ribu! Znači, pod predpostavkom da je trebala veština i snalažljivost za ribolov, riba treba da je na trpezi tri puta nedeljno (valjda su toliko puta uspeli da je ulove). Eto, vrlo jednostavno! Meni je pomoglo i to dosta!

  • Snežana Kovačević

    Moj čudesni recept za mršavljenje je mešavina limuna, meda i maslinovog ulja, i ne daje neke rezultate, ali je dobro za jačanje imuniteta.

  • Borka Maksimović

    Drage moje dame, najbolji način da smršate jeste da uradite test tolerancije na hranu. Verujte – izgubite kilograme koji se kasnije ne vraćaju. Govorim iz ličnog iskustva. Pozdrav!

  • Snežana Kovačević

    Ja sam jedna od onih koji muku muče sa kilogramima. Pre neki dan od prijateljice čujem trik za mršavljenje koji glasi: 250 g limuna sa korom, naravno, dobro ga oprati, isitniti u blenderu ili ga sitno naseckati, 250 g meda i 250 g maslinovog ulja – pomešati sve dobro i uzimati po jednu kašiku pre jela. Zvuči šašavo, ali možda pomaže. Neke dame su probale i super je. Ja sam tek počela pa se čujemo ponovo

  • Stella Pucci

    Ja sam za 7 dana smršala 2,5 kg. Jela sam sve, osim hleba, slatkiša i grickalica. Akcenat je na mesu i povrću. To se zove mesna dijeta, nije je strašno držati. Malo dosadi meso, ali srećom može da se podnese, jer se jedu salate i povrće. Voće se ne jede, jer ima šećera, pije se limunada, 1 čaša dnevno i obavezno je uzimanje veštackog vitamina. Sada sam kupila ovsene pahuljice pa ću sa njima da probam, jer želim da skinem 4 kg viška koji mi je ostao od porođaja.

  • Danko Mihailović

    Za 30 dana smršao sam 5 kg, evo kako: svakog jutra pio sam kafu bez šećera i jeo po jednu jabuku. Oko 11h – 100 grama muslija sa jogurtom s malo masti, ručak oko 17h bez hleba, a za večeru, oko 21h, čaša crnog vina sa kokicama iz miktotalasne. Naravno, tu je i svakodnevna popodnevna brza šetnja od 45 minuta bez stajanja.

  • Mirjana Stanković

    Sada mi je 55 godina i imam višak kilograma. Jedem više i metabolizam mi se s godinama, naravno, usporio. Međutim, dok sam bila mlađa meni je najbolje uspevala dijeta kada smanjim unos količine hrane. Jela sam sve, čak i torte i kolače, ali sve sam to smanjila za pola. Pojedem pola tanjira jela ili supe, pola kriške hleba, pola jabuke ili pomorandže, čak sam i parče torte sekla na pola. Dijeta je trajala oko godinu dana, bila sam u početku, prvih par meseci, gladna, ali mi se vremenom želudac skupio i počeo je da prima samo one količine hrane na koje sam sebe ograničila. Tako sam izgubila višak kilograma. Uzimala sam od vitamina i ostalih elemenata sve što je potrebno, a ostala mi je navika da jedem određenu količinu hrane koja ne goji i godinama sam držala vitku liniju. Naravno, sa godinama, i to se menjalo pa sada imam višak kilograma, ali nije strašno. Problem je što mi je višak kilograma povećao pritisak.

  • Eldina Bašović

    Da li mora da se pije hladna voda, ja više volim malo mlaku vodu?

  • Suzana Dajić

    Imam 37 godina i četvoro dece. Sve to sam probala, ali i dalje imam viška kilograma, nikakva dijeta ne pomaže, a i nije zdravo. Ja sam se od dijete razbolela, morala sam da primam vitaminske injekcije. Nemojte držati dijetu, nije zdravo!

  • Marina Popadić

    Verujem da se može fino smršati i bez kafe i bez cigareta. Ja sam imala sjajno iskustvo sa nekim čokoladicama za mršavljenje. Prvo mi je zvučalo smešno i za ne poverovati, ali stvar je da u tim čokoladicama ima dosta dijetalnih vlakana (celuloza) i kad ih jedeš, one traže puno vode, ali zato ti daju strašan osećaj sitosti, jer ta vlakna upijaju vodu i bubre pa ti popune creva.

  • Aleksandra Rac

    Sve je to tačno, ali ja mislim da je svačiji organizam drugačiji i ne pali baš sve kod svakoga.

  • Teodora Bogojević

    Članak je dobar, malo nedovršen.

  • Sonja Wilms

    Ja ne pijem, ne pušim i pijem 5 l vode dnevno, nekad i više i nisam debela, a majka sam dvoje dece i imam 30 godina. Bolje ne pijte kafu i ne pušite, hranite se zdravo.

  • Jelena Vesić

    Ja jedem i ljuto i pijem vodu, bez kafe se dan ne počinje, imam dečka i zaljubljena sam. Džaba meni sve to kada ja volim da jedem, obožavam, uživam u hrani. I zato, devojke, manite se dijeta!

  • Sanja Kovačević

    Slažem se da je najbolji način za skidanje kilograma – ljubav. Ja kad se zaljubim, smršam oko 5 kg. Jednostavno je – slađi su poljupci od čokolade 🙂

  • Miza Ađanski

    Nema šta nisam probala, ali ništa mi ne pomaže, samo kafa i cigare. Nije zdravo, ali je pomoglo. Inače, čitala sam u nekoj knjizi da je kafa zdrava, ne mogu da se setim na šta pozitivno deluje, kada saznam, javiću vam. Inače, kada sam nervozna, strašno mnogo jedem.

  • Gordana N

    Nisam sigurna za kafu, ljuta hrana pospješuje apetit, ali istina je da vodu treba piti u pomenutim količinama i prije jela. Dobro je dodati i malo jabukovog sirćeta ili limunovog soka. Pozdrav

  • Jovana Bakalovac

    Kako se od ljubavi gube kile? Baš slatko!

  • Andrijana Mumović

    Za Milicu Tomović: devojka pre tebe je napisala da iz pouzdanih izvora zna, nije rekla da je ona zaljubljena.

  • Milica Tomović

    Pa kako si debela ako si zaljubljena, a zaljubljenost pospešuje skidanje kilograma, kao što si rekla. To mi nije jasno!

  • Nera Jovanović

    Ja sam debela, ali znam pouzdano kako se skidaju kilogrami bez muke: zaljubite se i sve će se istopiti… Emocije su najbolji lek protiv gojaznosti, ja sada mnogo jedem kolače…

  • Miloš Mijić

    Kafa nije zdrava – jedino se tome protivim: nije zdrava za srce i za mišiće, a pre toga govorite da belančevine grade mišice.