Trikovi za mršavljenje

Kada su stalno zatrpane slikama mršavih manekenki, mnoge devojke želeće da i one smršaju, bez obzira na to da li stvarno imaju višak kilograma. Zato nije loše znati nekoliko trikova koji, dugoročno posmatrano, ubrzavaju trošenje kalorija, a nimalo ne štete zdravlju.

Jedan od takvih trikova je hladna voda: ona ubrzava razmenu materija i povećava potrošnju kalorija za 30 odsto. Plus, kao i svaka negazirana voda, pospešuje izbacivanje toksina iz organizma. Preporučuje se osam čaša vode dnevno, obavezno jedna pre svakog obroka. Tako se u toku godine, bez obzira na ostale faktore, izgubi oko tri i po kilograma.

Jeste li probali kokosovo ulje? Ne mislimo kao sredstvo za sunčanje, već u ishrani. Za razgradnju kokosovog ulja telu je potrebno više energije, pa se tako gubi više kalorija. Naravno, kad se pominju korisne masnoće, obavezno je reći nešto i o ribama kao što su sardina, pastrmka i losos, jer one sadrže korisne masne kiseline koje aktiviraju proces razgradnje masti.

Ako pijete kafu, i to vam može malo pomoći da sagorite kalorije. Šoljica kafe bez mleka i šećera praktično ni nema kalorije, a ubrzava proces njihove potrošnje za 15 odsto (naravno, to ne znači da treba da preterujete s kafom, biće vam muka). Još nešto što povećava sagorevanje kalorija jeste ljuta papričica, zato možete, ako baš ne mrzite ljuto, da je dodate u jedan obrok svakog dana.

Belančevine grade mišiće, a što vam je veća mišićna masa, više kalorija sagorevate. Pored toga, za razgradnju belančevina troši se dosta energije – još gubitka kalorija.

Nije sve u hrani, mnogo toga je i u vežbanju. Ako želite da ubrzate proces gubitka kilograma, vežbajte intenzivnije (ali i kraće!). Recimo, umesto šetnjice od pola sata, probajte da tu istu razdaljinu pređete za deset minuta.
Smete li uopšte da se opuštate ako želite da smršate? Smete – i morate!

Recimo, ako ne spavate dovoljno, više ćete biti gladni, zato se obavezno naspavajte (dobar san znači i da isključite mobilni dok spavate). I još, probajte da se oraspoložite i da volite sebe takve kakvi jeste. Oni koji su nezadovoljni svojim izgledom češće konsumiraju nezdravu, previše kaloričnu hranu, dok oni koji su zadovoljni sobom najčešće samoinicijativno izaberu baš onakvu hranu kakva im je stvarno potrebna i koja je zdrava za njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.