Dovesti figuru u red pre godišnjeg odmora

Eto vas, po ko zna koji put, u ležećem položaju na krevetu pokušavajući da se uvučete u omiljeni par farmerica, ili da obučete omiljeni kupaći kostim. A nije da niste dali sve od sebe i pokušali da problem rešite tako što ćete češće biti u pokretu, trčanjem i "peglanjem" butina i suvišnih kilograma. Nažalost, ništa od toga nije urodilo plodom.
Onda, u jednom trenutku i nakon beskonačnog broja pokušaja, pođe vam za rukom da se nekako uvučete u farmerice, ali trenutno oduševljenje nestane onog trenutka kada odmerite sebe u ogledalu i uvidite da bi čak i manji nagli pokret mogao da izazove katastrofu i pokrene spontano pucanje ovog odevnog predmeta po šavovima.
Naravno, deo krivice za sve ovo pripada genima. Naime, ukoliko vaša građa nalikuje onoj koju ima na primer jabuka, to znači da se vaša težina uglavnom gomila oko središnjeg dela tela. Ukoliko pak vaša građa nalikuje više onoj koju ima recimo kruška, onda je glavna oblast gomilanja težine donji deo, zadnjica i noge. Genetiku, nažalost, ne možete korenito promeniti, ali zato možete učiniti dosta toga da telo oblikujete.
Šta činiti?
Najpre krenite od donje polovine tela, i to kardiovežbama i vežbama koje uključuju podizanje određene težine.
U prvu grupu vežbi spadaju hodanje, trčanje, planinarenje, vožnja bicikla i slično. U najčešće korišćene sprave u teretani koje simuliraju ove pokrete spadaju steper, zatim sprava koja simulira veslanje i pokretna traka. Kako biste noge doveli u odličnu formu, a i ulepšali ih, najbolje je kombinovati više vežbi a ne ograničiti se na samo jednu aktivnost. I nemojte se ustručavati da malo više namučite mišiće, tetive kolena, butine i zadnjice. Ključno je biti aktivan i uporan i tome se posvetiti barem pet puta u toku nedelje. To, naravno, uključuje i odlazak na posao biciklom umesto autom, penjanje do stana stepenicama i hodanje u što većoj meri.
Što se tiče vežbi snage i odgovarajućeg treninga, za to vam nije neophodna teretana s obzirom na to da ćete pretežno koristiti sopstvenu težinu i ono čime kod kuće raspolažete. Preporuka je kupiti tegove koji posebno služe za jačanje mišića ruku, i to na početku one koji teže 1,5 kg pa sve do onih koji teže 6 kg. Od izuzetno velike pomoći može vam biti i vežbanje pred ogledalom, jer na taj način možete uporedo pratiti i sopstveni napredak, dodatno stimulišući sami sebe. S obzirom na to da je svestranost u vežbama krajnje neopphodna, i u vežbe snage će biti uključeno više delova tela i njihovih mišića odjednom – kukovi, butine, noge i zadnjica.
Savet
Ukoliko želite da učinak bude još veći, uvek obratite pažnju na to kako se vaše telo ponaša. Zato uvucite stomačne mišiće, zategnite telo i vežbajte do savršene figure.
Naravno, obratite pažnju na ishranu tako što ćete manje jesti visokokaloričnu hranu, a više voće i povrće.
Najčešća greške sa svim vežbanjima i dijetama ogledaju se u kratkotrajnim primenama i brzim odustajanjima.
Najvažnije je stalno voditi računa o ishrani (količini unesenih kalorija) i stalnim laganim fizičkim aktivnostima. O tome treba misliti i pre i posle godišnjeg odmora, ali i za vreme trajanja godišnjeg odmora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aerobikfitnesfizičke aktivnostiniskokalorična hranaPravilna ishranavežbanjevežbe za oblikovanje telavitka figurazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar