Gladovanje ometa vežbanje!

Gledate se u ogledalu i niste baš srećne. Čini vam se da imate višak kilograma; pored toga, neki delovi tela bi baš mogli da vam budu i zategnutiji, a i osećate se nekako mlitavo. Jeste, mrzi vas da vežbate, ali dosta je bilo! Od sutra (ili još bolje, od danas) počinjete da vežbate! Da skinete već jednom višak kilograma i da se zategnete.

Vežbanje je uvek za pohvalu (osim, naravno, ako se s tim pretera do besmisla). Međutim, česta je pojava, naročito kod neiskusnih osoba koje ne znaju baš mnogo, da se, u cilju što bržeg „skidanja“ viška kilograma, intenzivno vežbanje kombinuje sa gladovanjem. To je jako, jako loša ideja, pre svega zdravstveno.

Ako baš preterate sa gladovanjem, a trening vam je intenzivan, možete se onesvestiti (a ukoliko vam se to desi, odmah će vas proglasiti anoreksičnom, čak i ako to niste). Čak i da vaše gladovanje nije baš toliko da se onesvestite, znatno ćete umanjiti efekte vežbanja. Tokom gladovanja mišići se razgrađuju, smanjuje se nivo bazalnog metabolizma, dolazi do dehidracije i gubitka minerala i organizam dospeva u stanje stresa zbog kojeg stalno osećate glad. Pored toga, stalno ćete se osećati iscrpljeno i pospano, jer će vaš mozak primiti signal da nema dovoljno hrane za normalno funkcionisanje organizma i dati komandu da se sve uspori kako bi se neophodna energija što je moguće više štedela. Ukratko: ukoliko gladujete, jednostavno nećete imati snage za bilo kakav trening – ni za bilo šta drugo.

Mnogo bolje efekte daju sasvim blage restrikcije u ishrani, u kombinaciji sa vežbanjem. Time se ne gubi mišićna masa; naprotiv, povećava se – a što je veća mišićna masa, brže se razgrađuju masnoće. Vežbanje (bez gladovanja) ubrzava bazalni metabolizam, pa će vaše telo sagorevati kalorije čak i kad ne vežbate.

Kao i obično, umereno rešenje je najefikasnije. Rezultati neće doći preko noći, ali neće brzo ni nestati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milan Milanović

    Pre priče o gladovanju valjalo bi pročitati bar nešto od onih ljudi koji su gladovanju pristupili naučno. Ovo što je ovde napisano nema veze sa istinom. Kakva malaksalost, kakve informacije mozgu da hrane nema… Znate li šta je endogena ishrana, šta je acidoza, šta se uopšte dešava u organizmu koji gladuje… Organizam se duboko odmara, čisti se na svim nivoima, podmlađuje, ozdravljuje… Pročitajte „Gladovanje“ Malahova. Za početak.