Gladovanje ometa vežbanje!

Gledate se u ogledalu i niste baš srećne. Čini vam se da imate višak kilograma; pored toga, neki delovi tela bi baš mogli da vam budu i zategnutiji, a i osećate se nekako mlitavo. Jeste, mrzi vas da vežbate, ali dosta je bilo! Od sutra (ili još bolje, od danas) počinjete da vežbate! Da skinete već jednom višak kilograma i da se zategnete.

Vežbanje je uvek za pohvalu (osim, naravno, ako se s tim pretera do besmisla). Međutim, česta je pojava, naročito kod neiskusnih osoba koje ne znaju baš mnogo, da se, u cilju što bržeg „skidanja“ viška kilograma, intenzivno vežbanje kombinuje sa gladovanjem. To je jako, jako loša ideja, pre svega zdravstveno.

Ako baš preterate sa gladovanjem, a trening vam je intenzivan, možete se onesvestiti (a ukoliko vam se to desi, odmah će vas proglasiti anoreksičnom, čak i ako to niste). Čak i da vaše gladovanje nije baš toliko da se onesvestite, znatno ćete umanjiti efekte vežbanja. Tokom gladovanja mišići se razgrađuju, smanjuje se nivo bazalnog metabolizma, dolazi do dehidracije i gubitka minerala i organizam dospeva u stanje stresa zbog kojeg stalno osećate glad. Pored toga, stalno ćete se osećati iscrpljeno i pospano, jer će vaš mozak primiti signal da nema dovoljno hrane za normalno funkcionisanje organizma i dati komandu da se sve uspori kako bi se neophodna energija što je moguće više štedela. Ukratko: ukoliko gladujete, jednostavno nećete imati snage za bilo kakav trening – ni za bilo šta drugo.

Mnogo bolje efekte daju sasvim blage restrikcije u ishrani, u kombinaciji sa vežbanjem. Time se ne gubi mišićna masa; naprotiv, povećava se – a što je veća mišićna masa, brže se razgrađuju masnoće. Vežbanje (bez gladovanja) ubrzava bazalni metabolizam, pa će vaše telo sagorevati kalorije čak i kad ne vežbate.

Kao i obično, umereno rešenje je najefikasnije. Rezultati neće doći preko noći, ali neće brzo ni nestati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.