Ovaj hormon provereno smanjuje telesnu težinu

Smanjenje nivoa leptina u krvi pomaže osobi da odoli izazovu da unosi hranu koju inače voli da jede. To ujedno i objašnjava zašto osobe koje su na dijeti imaju velikih problema s održavanjem željene telesne težine.

Kada namerno želite da oslabite i počnete da gubite težinu, postoje velike šanse da ćete svoju neželjenu težinu vrlo brzo povratiti i još dobiti koji kilogram više. To su zaključci ispitivanja dr Majkla Rozenbauma (Michael Rosenbaum) iz Kolumbija medicinskog centra u Njujorku.

Posle gubitka težine, metabolizam postaje mnogo efikasniji i organizmu je potrebno manje kalorija za funkcionisanje, dok mozak postaje mnogo osetljiviji na određenu hranu koja je najčešće vrlo ukusna. Određene regije mozga koje nam kažu šta ne treba da jedemo postaju manje aktivne, i osobe padaju u iskušenje da jedu hranu koju ne bi trebalo da jedu, pošto nisu u mogućnosti da sebe kontrolišu.

Leptin je prirodni hormon koji stvaraju masne ćelije i koji suzbija apetit. Otkriven je devedesetih godina prošlog veka. Od tada naučnici uporno istražuju najbolji način upotrebe ovog hormona u lečenju gojaznosti.

Dr Rozenbaum je ispitivao uticaj smanjene količine ovog hormona na mozak kod osoba koje su izgubile telesnu težinu i kako bi nadoknada ovog hormona mogla da pomogne da se te osobe ponovo ne ugoje. Koristio je funkcionalnu magnetnu rezonancu kojom je mogao da vidi aktivnost mozga. Ispitano je šest gojaznih bolesnika pre i posle bolničke dijete koja im je smanjila težinu za deset procenata. Pokazivane su im slike različitih vrsta hrane, kao što su jabuke, jogurt i tako dalje i posmatrano je kako mozak reaguje na tu hranu.

Ispostavilo se da su delovi mozga zaduženi za regulisanje unošenja hrane bili manje aktivni, dok su delovi mozga zaduženi za emocije bili aktivniji.

Naučnici polažu velike nade u leptin, smatrajući da će imati značajnu primenu.

Još članaka o gojaznosti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetajo jo efekat
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • bambi

    Jedna jabuka ujutru, jedna u podne i jedna uvece. Garantovano zivis sto godina osim ako od otrova ne umres u prvih trideset.

  • Anonimni

    leptin imate u slobodnoj prodaji..ali da li biste zaista uzimali hormone na svoju ruku bez da proverite pre toga da li je on vasem telu potreban jer ga organizam luci manje? tako se ulzi u vrzino kolo iz kojeg nema izlaska..jedno razboljeva drugo

  • Francesco Sinibaldi

    La clarté des sentiments. Dans le reste de la soirée je vois une lumière et le tendre cadeau d’une chanson très joyeuse. Francesco Sinibaldi

    • bambi

      Aj da prevedem ovog mucenika. On kaze da je gastrabajter i da je naucio par reci na googlu jeduci luk i slaninu i cisteci strane toalete i da voli da se proserava na stranom jeziku da bi ispalo da je faca a mi seljaci.

  • Milena Gmitrović

    Taj pronalazak bi usrećio mnoge pa donekle i mene.

  • Renata Novaković

    Veoma zanimljivo, samo kada jedem jabuke, ja sam još više gladna, a u jabukama ima lecitina!

  • Marija Nemet

    Super! I ja bih volela taj hormon.

  • Đurđica Antonić

    Tekst je veoma interesantan. Znam nekoliko meni dragih osoba koje bi rado smanjile težinu.

  • Ivana N

    Interesantno.