Ovaj hormon provereno smanjuje telesnu težinu

Smanjenje nivoa leptina u krvi pomaže osobi da odoli izazovu da unosi hranu koju inače voli da jede. To ujedno i objašnjava zašto osobe koje su na dijeti imaju velikih problema s održavanjem željene telesne težine.

Kada namerno želite da oslabite i počnete da gubite težinu, postoje velike šanse da ćete svoju neželjenu težinu vrlo brzo povratiti i još dobiti koji kilogram više. To su zaključci ispitivanja dr Majkla Rozenbauma (Michael Rosenbaum) iz Kolumbija medicinskog centra u Njujorku.

Posle gubitka težine, metabolizam postaje mnogo efikasniji i organizmu je potrebno manje kalorija za funkcionisanje, dok mozak postaje mnogo osetljiviji na određenu hranu koja je najčešće vrlo ukusna. Određene regije mozga koje nam kažu šta ne treba da jedemo postaju manje aktivne, i osobe padaju u iskušenje da jedu hranu koju ne bi trebalo da jedu, pošto nisu u mogućnosti da sebe kontrolišu.

Leptin je prirodni hormon koji stvaraju masne ćelije i koji suzbija apetit. Otkriven je devedesetih godina prošlog veka. Od tada naučnici uporno istražuju najbolji način upotrebe ovog hormona u lečenju gojaznosti.

Dr Rozenbaum je ispitivao uticaj smanjene količine ovog hormona na mozak kod osoba koje su izgubile telesnu težinu i kako bi nadoknada ovog hormona mogla da pomogne da se te osobe ponovo ne ugoje. Koristio je funkcionalnu magnetnu rezonancu kojom je mogao da vidi aktivnost mozga. Ispitano je šest gojaznih bolesnika pre i posle bolničke dijete koja im je smanjila težinu za deset procenata. Pokazivane su im slike različitih vrsta hrane, kao što su jabuke, jogurt i tako dalje i posmatrano je kako mozak reaguje na tu hranu.

Ispostavilo se da su delovi mozga zaduženi za regulisanje unošenja hrane bili manje aktivni, dok su delovi mozga zaduženi za emocije bili aktivniji.

Naučnici polažu velike nade u leptin, smatrajući da će imati značajnu primenu.

Još članaka o gojaznosti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.