Preterana mršavost nije privlačna (2)

Još jedna loša strana preteranog mršavljenja jeste gubitak menstruacije. Naime, sa smanjenom količinom masnoća u telu, smanjuje se i lučenje ženskog hormona estrogena, što može dovesti do izostanka menstruacije, pa i do njenog kompletnog gubljenja. Možda vam ovo zvuči kao nešto baš zgodno, ali zapravo nije, jer je menstruacija znak da polako postajete žene i normalno je da ženska osoba od određenih godina pa do menopauze ima menstruaciju. Ako je nema, to je znak bolesti – ako vam menstruacija izostane na duži period, to čak može dovesti i do neplodnosti, a to znači da kasnije uopšte nećete moći da imate decu. Svakako da decu ne želite sad, dok ste tinejdžerke – ali da nikad ne možete da dobijete bebu? Da li je mršavo telo vredno toga?
Ukoliko razmišljate o pokazivanju svog supermršavog tela na ludim žurkama na kojima ćete skakati cele noći, možete da zaboravite na to. Kako se rezerve masti u vašem telu troše, kako u njemu zbog izgladnjivanja nema više ugljenih hidrata ni vitamina, koji su svi zajedno zaduženi za energiju, večito ćete se osećati umorno i bezvoljno. Čak i ako se naterate da odete na neku žurku, nema šanse ni deset minuta da igrate, a kamoli cele noći – jednostavno, nećete imati snage za to. Plus, tako mršavo i slabo telo je i veoma bolešljivo, svaka bolest kojoj vaši vršnjaci s lakoćom odole vas će „zakačiti“ i mnogo sporije i duže ćete se oporavljati nego što bi to bio slučaj da ste normalne težine. U drastičnim slučajevima, kada se devojka dugo izgladnjuje, njeno telo postaje toliko slabo i neotporno da je i inače bezazlena bolest može ubiti.
Ukoliko se devojka izgladnjivanjem i preteranim mršavljenjem dovede do toga da postane slaba i bolešljiva, postoji li mogućnost da se oporavi, da ponovo postane zdrava i normalne telesne težine? Postoji – ali to najviše zavisi od toga koliko dugo se izgladnjivala i koliko je štete nanela svom telu. Nekada je oporavak veoma dug i ponovno gojenje ide strahovito sporo – a nekada i nije moguće potpuno se oporaviti.
Ovo sve ne znači da treba samo jesti i jesti, ali kao što gojaznost nije zdrava, tako i preterana mršavost može samo da dovede do bolesti i do nestanka bilo kakvog razloga za radovanje u životu. Neka srednja varijanta – normalna građa – kao i u većini stvari u životu, najbolja je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Gordana N

    Članak je dobar. Imam 31 godinu. Do prije dvije godine imala sam problema sa težinom. Bila sam buca, a nakon studija sam odlučila da dovedem sebe u red što se tiče izgleda. Visoka sam 167 centimetara, pa sam svoju tjelesnu težinu održavala na 57-59 kilograma. Ipak, i dalje nisam bila zadovoljna svojim izgledom, jer nisam skladno građena (imam punije noge). Za poslednjih šest meseci dosta sam smršala i sad imam 52 kilograma. Dobro se osjećam, nemam ni vrtoglavice, ni mučnine, radim u kancelariji, pa dobar dio slobodnog vremena provodim u šetnji. Umjereno vježbam, a ishrana mi se bazira na povrću, fit jogurtu, žitaricama. Jedem posni sir, ponekad meso, a bijelo jedem često. Hleb, slatkiše i kačkavalje sam izbacila iz ishrane. Ali problem je u tome što narod misli da sam narkoman, pa mi je i veza pukla zbog toga. Ne znam što da vam kažem. Što koga briga ako sam ja (konačno) zadovoljna svojim izgledom?

  • Rianna Nešović

    Ja sam 183 visoka, imam 62 kg, nisam mršava, sigurno se ne bih menjala s nekom „slatkom bucom“, a što se tiče zdravlja, sve je normalno, čak imam dosta energije, obično jedem povrće, voće, ribu, idealna kuhinja mi je japanska, a Japanci su pretežno vitki, i ipak prosečno žive više od 90 godina. Pijem mnogo tečnosti, zelenog čaja, a partije obožavam i najčešće igram najviše od svih… Nisam pristalica nekih rigoroznih dijeta, ali bolje je napraviti korekcije u ishrani nego se pretrpavati brzom hranom. Jedite zdravo i neće biti problema. Pozdrav

  • Smiljana Olah

    imam 32 godina i oduvek sam bila izuzetno mršava. Visoka sam 162 cm a imam 40 kilograma. Volela bih da se ugojim, ali ne znam kako. Jednostavno nemam apetit. Što se zdravlja tiče, ono je normalno. Pozdrav.

  • Marija Presjecan

    Ovaj članak je drastično uticao na moj stav o dijetama i zbog toga vam puno hvala što ste mi otvorili oči i pokazali surovu, ali tačnu činjenicu o njima. Pozdarav!

  • Vedrana Vuksanović

    Nisam sigurna da ste baš u pravu u svemu. Većina žena, gotovo svaka treća žena kod nas pati od endometrioze, a da to i ne zna. Dešava se da baš dijeta sanira posledice ove teške, ne bolesti, ali ipak tegobe koje muči žene i devojke. Smanji se nivo estrogena u organizmu i dođe do samoizlečenja, a da žena ili devojka i ne zna da je bila bolesna. To je bar jedan pozitivan stav o dijetama. Nisu tako loše kao što se propagira.

  • Jelena S

    Slažem se sa svim što se napisali. Ništa nije vredno zdravlja.

  • Aleksandra Bjegojević

    Mislim da je vaša tema veoma dobra i poučna. Ja takođe dijelim vaše mišljenje jer su mnoge djevojke previše upućene na svoj fizički izgled, tj. težinu. Mene to tako puno ne pogađa, za razliku od nekih mojih školskih prijateljica. Pozdrav.

  • Liljana Jančevska

    Ekstra vam je članak, sve moje drugarice, pa čak i ja, donedavno smo bile zaluđene dijetama i savršenom linijom, ali kad sam videla kakve posledice ima to po moje zdravlje, odustala sam od toga.