Preterana mršavost nije privlačna (2)

Još jedna loša strana preteranog mršavljenja jeste gubitak menstruacije. Naime, sa smanjenom količinom masnoća u telu, smanjuje se i lučenje ženskog hormona estrogena, što može dovesti do izostanka menstruacije, pa i do njenog kompletnog gubljenja. Možda vam ovo zvuči kao nešto baš zgodno, ali zapravo nije, jer je menstruacija znak da polako postajete žene i normalno je da ženska osoba od određenih godina pa do menopauze ima menstruaciju. Ako je nema, to je znak bolesti – ako vam menstruacija izostane na duži period, to čak može dovesti i do neplodnosti, a to znači da kasnije uopšte nećete moći da imate decu. Svakako da decu ne želite sad, dok ste tinejdžerke – ali da nikad ne možete da dobijete bebu? Da li je mršavo telo vredno toga?
Ukoliko razmišljate o pokazivanju svog supermršavog tela na ludim žurkama na kojima ćete skakati cele noći, možete da zaboravite na to. Kako se rezerve masti u vašem telu troše, kako u njemu zbog izgladnjivanja nema više ugljenih hidrata ni vitamina, koji su svi zajedno zaduženi za energiju, večito ćete se osećati umorno i bezvoljno. Čak i ako se naterate da odete na neku žurku, nema šanse ni deset minuta da igrate, a kamoli cele noći – jednostavno, nećete imati snage za to. Plus, tako mršavo i slabo telo je i veoma bolešljivo, svaka bolest kojoj vaši vršnjaci s lakoćom odole vas će „zakačiti“ i mnogo sporije i duže ćete se oporavljati nego što bi to bio slučaj da ste normalne težine. U drastičnim slučajevima, kada se devojka dugo izgladnjuje, njeno telo postaje toliko slabo i neotporno da je i inače bezazlena bolest može ubiti.
Ukoliko se devojka izgladnjivanjem i preteranim mršavljenjem dovede do toga da postane slaba i bolešljiva, postoji li mogućnost da se oporavi, da ponovo postane zdrava i normalne telesne težine? Postoji – ali to najviše zavisi od toga koliko dugo se izgladnjivala i koliko je štete nanela svom telu. Nekada je oporavak veoma dug i ponovno gojenje ide strahovito sporo – a nekada i nije moguće potpuno se oporaviti.
Ovo sve ne znači da treba samo jesti i jesti, ali kao što gojaznost nije zdrava, tako i preterana mršavost može samo da dovede do bolesti i do nestanka bilo kakvog razloga za radovanje u životu. Neka srednja varijanta – normalna građa – kao i u većini stvari u životu, najbolja je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.