Preterana mršavost nije privlačna (2)

Još jedna loša strana preteranog mršavljenja jeste gubitak menstruacije. Naime, sa smanjenom količinom masnoća u telu, smanjuje se i lučenje ženskog hormona estrogena, što može dovesti do izostanka menstruacije, pa i do njenog kompletnog gubljenja. Možda vam ovo zvuči kao nešto baš zgodno, ali zapravo nije, jer je menstruacija znak da polako postajete žene i normalno je da ženska osoba od određenih godina pa do menopauze ima menstruaciju. Ako je nema, to je znak bolesti – ako vam menstruacija izostane na duži period, to čak može dovesti i do neplodnosti, a to znači da kasnije uopšte nećete moći da imate decu. Svakako da decu ne želite sad, dok ste tinejdžerke – ali da nikad ne možete da dobijete bebu? Da li je mršavo telo vredno toga?
Ukoliko razmišljate o pokazivanju svog supermršavog tela na ludim žurkama na kojima ćete skakati cele noći, možete da zaboravite na to. Kako se rezerve masti u vašem telu troše, kako u njemu zbog izgladnjivanja nema više ugljenih hidrata ni vitamina, koji su svi zajedno zaduženi za energiju, večito ćete se osećati umorno i bezvoljno. Čak i ako se naterate da odete na neku žurku, nema šanse ni deset minuta da igrate, a kamoli cele noći – jednostavno, nećete imati snage za to. Plus, tako mršavo i slabo telo je i veoma bolešljivo, svaka bolest kojoj vaši vršnjaci s lakoćom odole vas će „zakačiti“ i mnogo sporije i duže ćete se oporavljati nego što bi to bio slučaj da ste normalne težine. U drastičnim slučajevima, kada se devojka dugo izgladnjuje, njeno telo postaje toliko slabo i neotporno da je i inače bezazlena bolest može ubiti.
Ukoliko se devojka izgladnjivanjem i preteranim mršavljenjem dovede do toga da postane slaba i bolešljiva, postoji li mogućnost da se oporavi, da ponovo postane zdrava i normalne telesne težine? Postoji – ali to najviše zavisi od toga koliko dugo se izgladnjivala i koliko je štete nanela svom telu. Nekada je oporavak veoma dug i ponovno gojenje ide strahovito sporo – a nekada i nije moguće potpuno se oporaviti.
Ovo sve ne znači da treba samo jesti i jesti, ali kao što gojaznost nije zdrava, tako i preterana mršavost može samo da dovede do bolesti i do nestanka bilo kakvog razloga za radovanje u životu. Neka srednja varijanta – normalna građa – kao i u većini stvari u životu, najbolja je.

8 komentara
 1. Gordana N

  Članak je dobar. Imam 31 godinu. Do prije dvije godine imala sam problema sa težinom. Bila sam buca, a nakon studija sam odlučila da dovedem sebe u red što se tiče izgleda. Visoka sam 167 centimetara, pa sam svoju tjelesnu težinu održavala na 57-59 kilograma. Ipak, i dalje nisam bila zadovoljna svojim izgledom, jer nisam skladno građena (imam punije noge). Za poslednjih šest meseci dosta sam smršala i sad imam 52 kilograma. Dobro se osjećam, nemam ni vrtoglavice, ni mučnine, radim u kancelariji, pa dobar dio slobodnog vremena provodim u šetnji. Umjereno vježbam, a ishrana mi se bazira na povrću, fit jogurtu, žitaricama. Jedem posni sir, ponekad meso, a bijelo jedem često. Hleb, slatkiše i kačkavalje sam izbacila iz ishrane. Ali problem je u tome što narod misli da sam narkoman, pa mi je i veza pukla zbog toga. Ne znam što da vam kažem. Što koga briga ako sam ja (konačno) zadovoljna svojim izgledom?

 2. Rianna Nešović

  Ja sam 183 visoka, imam 62 kg, nisam mršava, sigurno se ne bih menjala s nekom „slatkom bucom“, a što se tiče zdravlja, sve je normalno, čak imam dosta energije, obično jedem povrće, voće, ribu, idealna kuhinja mi je japanska, a Japanci su pretežno vitki, i ipak prosečno žive više od 90 godina. Pijem mnogo tečnosti, zelenog čaja, a partije obožavam i najčešće igram najviše od svih… Nisam pristalica nekih rigoroznih dijeta, ali bolje je napraviti korekcije u ishrani nego se pretrpavati brzom hranom. Jedite zdravo i neće biti problema. Pozdrav

 3. Smiljana Olah

  imam 32 godina i oduvek sam bila izuzetno mršava. Visoka sam 162 cm a imam 40 kilograma. Volela bih da se ugojim, ali ne znam kako. Jednostavno nemam apetit. Što se zdravlja tiče, ono je normalno. Pozdrav.

 4. Marija Presjecan

  Ovaj članak je drastično uticao na moj stav o dijetama i zbog toga vam puno hvala što ste mi otvorili oči i pokazali surovu, ali tačnu činjenicu o njima. Pozdarav!

 5. Vedrana Vuksanović

  Nisam sigurna da ste baš u pravu u svemu. Većina žena, gotovo svaka treća žena kod nas pati od endometrioze, a da to i ne zna. Dešava se da baš dijeta sanira posledice ove teške, ne bolesti, ali ipak tegobe koje muči žene i devojke. Smanji se nivo estrogena u organizmu i dođe do samoizlečenja, a da žena ili devojka i ne zna da je bila bolesna. To je bar jedan pozitivan stav o dijetama. Nisu tako loše kao što se propagira.

 6. Jelena S

  Slažem se sa svim što se napisali. Ništa nije vredno zdravlja.

 7. Aleksandra Bjegojević

  Mislim da je vaša tema veoma dobra i poučna. Ja takođe dijelim vaše mišljenje jer su mnoge djevojke previše upućene na svoj fizički izgled, tj. težinu. Mene to tako puno ne pogađa, za razliku od nekih mojih školskih prijateljica. Pozdrav.

 8. Liljana Jančevska

  Ekstra vam je članak, sve moje drugarice, pa čak i ja, donedavno smo bile zaluđene dijetama i savršenom linijom, ali kad sam videla kakve posledice ima to po moje zdravlje, odustala sam od toga.

Napišite komentar