Brokoli i prokelj protiv raka dojke

Evo još jednog razloga da se brokoli i prokelj više koriste u ishrani. Žene sa rakom dojke koje jedu dosta zelenog povrća (brokoli i prokelj) iz familije kupusa (krstašice) imaju veću verovatnoću da žive duže i manje je verovatno da će im se rak vratiti, rezultati su jednog novijeg istraživanja.
"Što više krstašica jedete, zdraviji ste", kaže istraživač dr Sarah J. Nechuta sa Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu. Lako je pojesti 150 grama ovog povrća dnevno, što predstavlja meru za borbu protiv raka. Šolja kuvanog povrća u kojoj su brokuli, karfiol, prokelj, senf, kupus ili kelj, teži oko 150 grama.
Nije ovo prva studija koja ukazuje na to da ovo hrskavo povrće može pomoći ženama koje boluju od raka dojke, ali ovo je jedna od najobimnijih studija do sada.
Rezultati istraživanja su nedavno predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka.
Šolja brokolija može da pomogne
Istraživanjem je obuhvaćeno gotovo 5.000 kineskih žena sa rakom dojke, starosti 20-75 godina, sa dijagnozom u bilo kojoj fazi raka dojke u periodu 2002. do 2006. godine.
One su popunjavale upitnike o detaljima ishrane za vreme istraživanja tokom 18 meseci i 36 meseci kasnije. Tada su podeljene u pet grupa u zavisnosti od toga koliko krstašica su jele.
Za oko pet godina nakon dijagnoze, dobijeni su sledeći rezultati:

  • Žene iz prve grupe koje su jele u proseku oko 150 grama dnevno ovog zelenog povrća imale su 42% manje šanse da umru od raka dojke i 58% manje šanse da umru iz bilo kog razloga u odnosu na žene iz pete grupe, koje su jele manje od 54 grama dnevno.
  • Žene iz prve grupe su takođe imale 19% manje šanse da im se rak dojke vrati.

Razlozi
Evo zašto istraživači smatraju da povrće pomaže. Krstašice sadrže velike količine jedinjenja koje se zove glukozinolat. Kada se jedu, ova jedinjenja pređu u druga jedinjenja nazvana izocijanati i indole koja su pokazala da imaju mnoge antikancerogene osobine.
Istraživači ističu druge faktore koji mogu da utiču na ponavljanje raka dojke i preživljavanje: starost, faze raka, tretmani, vežbanje i drugi faktori u ishrani.
Vi ste ono što jedete?
"Ipak, studija ne dokazuje da povrće iz grupe krstašica toliko utiče na smanjenje rizika od raka. Žene koje jedu dosta ovog povrća možda imaju i druge prednosti koje nisu uzimane u obzir tokom ovog istraživanja (opšti zdraviji način života)", kaže Aditia Bardia, specijalista za kancer u Opštoj bolnici Masačusets u Bostonu.
Drugi istraživači ističu da se "azijska dijeta" (način ishrane) prilično razlikuje od američke ishrane. Najčešće se u Kini jedu repa i kineski kupus, a brokoli i prokelj u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama. Takođe, Azijati imaju tendenciju da jedu više povrća uopšte od Amerikanaca.
Šta dalje?
Dalja istraživanja su potrebna da bi se utvrdilo da li velika količina povrća iz porodice kupusa u ishrani pomaže u borbi protiv raka.
Rezultati pomenutih istraživanja nedavno su preliminarno predstavljeni na jednom medicinskom skupu, a tek posle detaljnog analiziranja i provere biće zvanično objavljeni u medicinskim časopisima.
Napomena
U svetu svake godine veliki broj žena oboli od karcinoma dojke, a za mnoge od njih je ova bolest smrtonosna.
Američko društvo za rak procenjuje da će u SAD tokom 2012. godine biti otkriveno oko 290.000 novih slučajeva raka dojke a da će skoro 40.000 žena umreti od ove opake bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brokoliindolekarcinomkeljkupusmineraliPorodica kupusaprokeljrakrak dojkevitaminivlaknazdrava hranazdrava ishranazeeno povrćezeleniszeleno povrće
Komentari (0)
Dodaj komentar