Čokolada kroz istoriju – šta je čini tako privlačnom

Malo je toga iz sveta poslatica, slatkiša i hrane što može da pobudi strast kao čokolada. Brojne kulture su je učinile ključnim delom svoje tradicije: verovalo se da jača veru, poboljšava zdravlje, daje snagu i doprinosi ljubavnom zanosu i strasti. Nekada dostupna jedino višim staležima i kraljevskim porodicama, sada je pristupačna svima, i to kao veoma zdrava poslastica.

U kom delu sveta je opčinjenost čokoladom zapravo počela?
Drvo kakaoa, u čijim se mahunama nalaze plodovi od kojih se nakon obrade dobija čokolada, otkriveno je pre 2000 godina u tropskim šumama Amerike. Među prvima koji su imali čast da okuse ovaj neodoljiv ukus bile su Maje. Oni su mešali semenke kakaoa sa drugim začinima i tako dobijali gorak začinjen napitak, koji je, smatralo se, imao lekovito dejstvo.

Koja je tajna neodoljivosti čokolade?
Za Maje su mahune kakaoa simbolizovale život i plodnost. Koristile su se u obrednim ritualima, uključujući i venčanja, i smatrale se hranom bogova. Susedi Maja iz centralnog Meksika, Asteci, verovali su da se konsumiranjem plodova drveta kakaoa stiču mudrost i moć, da su ti plodovi ne samo izuzetno hranljivi već i da daju jačinu i izdržljivost, a deluju i kao afrodizijak. Njihov vladar Montezuma svakog dana je pio tečnu čokoladu kako bi povećao svoj libido.

Evropa postaje opčinjena čokoladom
Stanovnici Evrope su prvi put došli u dodir sa ovom poslasticom 1519. godine, kada je Montezuma španskom istraživaču Hernandu Kortezu i njegovim vojnicima ponudio svoj božanski napitak. Španski konvistadori su potom u Evropu doneli seme kakaoa, nakon čega dolazi do njegove masovne upotrebe u vidu napitka u najelitnijim krugovima.

Čokolada postaje poznata po svojim zavodničkim moćima
Svoju reputaciju afrodizijaka čokolada je najpre dobila na francuskom dvoru. Postala je inspiracija umetnika širom sveta. Čak je i najveći ljubavnik svih vremena, Kazanova, imao naviku da pre odlaska u svoje ljubavne pohode najpre uživa u ovom očaravajućem napitku.

Zaljubljeni i čokolada
Veruje se da su tokom 17. veka ljubavnici prvi put počeli da iskazuju svoju ljubav prema voljenoj osobi sitnim znacima pažnje, među kojima se svakako našla i čokolada. A godine 1868. zvanično se pojavila i prva kutija čokoladne bombonijere.

Čokolada – zdrava poslastica
Za razliku od mlečne ili bele čokolade, crna čokolada u sebi sadrži flavonoide nalik onima koji se mogu naći u čajevima, crnom vinu, voću i povrću. Brojna istraživanja su pokazala da manje količine crne čokolade mogu poboljšati rad krvnih sudova i regulisati nivo šećera u krvi, kao i osetljivost na insulin, zahvaljujući čemu dolazi do smanjenja rizika od pojave dijabetesa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrodizijakbela cokoladabombonjeračokoladačokolada je zdravacrna cokoladacrno vinodijabetesflavonoidikakaokakao napitakkrvni sudovimlečna čokoladaposlasticereulisanje nivoa šećeraslatkšisrcetopla cokolada
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Gaga Petrović

    Čokolada je ok. Dobra je za hormone. Ako ste malo neraspoloženi, dve kockice čokolade čine čuda <3