Dobra hrana za muškarce

Gospodin Lesli Bonci je nutricionista jednog američkog sportskog kluba i nedavno je u stručnom časopisu naveo spisak namirnica koje su dobre za muškarce uz kratka obrazloženja.
Pored voća, povrća i žitarica, za ishranu muškaraca u umerenim količinama dobre su sledeće namirnice:
Crveno meso
Tanak odrezak govedine ili svinjetine, nemasne, prepun je proteina i ima samo malo više masti nego pileće belo meso. Crveno meso, naravno u umerenim količinama, takođe je dobar izvor leucina, aminokiselina koje pomažu izgradnji mišića.
Čokolada
Čokolada može poboljšati protok krvi ako jedete prave vrste. Crna čokolada može obuzdati nivo lošeg holesterola, poboljšati cirkulaciju i održavati krvni pritisak pod kontrolom. Muškarci sa lošim protokom krvi verovatno će imati problema s erekcijom, tako da namirnice dobre za srce mogu zaštititi i vaš seksualni život. Ali, previše čokolade može dovesti do povećanja težine, zato uživajte u 30 grama dnevno.
Školjke
Školjke i druge vrste morskih plodova bogate su cinkom, što je od presudnog značaja za srce, mišiće i reproduktivni sistem. Cink ispod normale povezan je sa lošim kvalitetom sperme i sa neplodnošću. Za one koji ne vole morsku hranu, nemasna govedina, ćuretina, piletina, orasi i semenke takođe sadrže zdravu dozu cinka.
Masna riba
Masne ribe kao što su losos, haringa, sardine i iverak još su neki od odličnih izvora zdravih masti. One sadrže omega-3 masne kiseline, koje štite od bolesti srca. Dva obroka masne ribe nedeljno mogu da smanje rizik od umiranja usled bolesti srca.
Mleko i jogurt
Surutka iz mleka i jogurta jeste još jedan izvor leucina, odnosno aminokiselina za izgradnju mišića. Jogurt je prepun proteina, kalijuma i prijateljskih bakterija koje čuvaju zdrav stomak.
Jaja
Jaja obezbećuju lutein, proteine i gvožđe, ali morate da jedete celo jaje. Jedno žumance, sa 185 mg holesterola, uklapa se u 300 mg dnevnog ograničenja za zdrave ljude. Takođe, možete smanjiti unos drugih namirnica sa puno holesterola kako biste napravili mesta za jaja u ishrani. Ako imate visok holesterol, pitajte lekara da li bi trebalo da ograničite količinu jaja nedeljno.
Kafa
Istraživanje pokazuje da kofein iz kafe može dosta pomoći za koncentraciju, a obična kafa gotovo da nema kalorija. To je čini mnogo bolji izborom u odnosu na skupa visokoenergetska pića sa puno kalorija. Kafa je zdrava u umerenim količinama, 2-3 šoljice dnevno, dok previše kafe utiče negativno na organe za varenje, a naročito na rad srca i izazivanje nesanice.
Fokusirajte se na dobre stvari
Da biste promenili svoj način ishrane, dodajte dobre namirnice, a nemojte po svaku cenu izbacivati loše. Kada se naviknete na više voća, povrća, posnog mesa i integralnih žitarica, ove namirnice mogu zameniti neke manje zdrave izbore (sendviče, čips, slano pecivo, smoki, slane i masne kokice, brzu hranu, slanu hranu, masnu hranu, mnogo piva, gazirane napitke, energetska pića…) .
Uz zdravu i pravilnu ishranu „podrazumevaju se“ umerene fizičke aktivnosti: šetnja, sport, plivanje, rekreacija i manje sedenja u kolima, pored komjutera ili ispred televizora, odnosno manje sedenja u kafani ili kafiću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čokoladajajamlečni proizvodinemasno mesopovrćeribaumerena ishranavoćezdrava hranazdrava ishranazdrave namirnice
Komentari (0)
Dodaj komentar