Dokazano: ova hrana smanjuje rizik od najsmrtonosnijeg raka

Čak i kada su u pitanju pušači, nova studija upućuje na to da je među populacijom koja konzumira više vlaknaste hrane i jogurt – uočena manja verovatnoća od razvoja karcinoma pluća nego među onim osobama koje ne konzumiraju previše ovih namirnica.

Naučnici su istražili podatke prikupljene u 10 ranije sprovedenih studija u koje je bilo uključeno ukupno gotovo 1,45 miliona  odraslih osoba iz Azije, Evrope i Sjedinjenih Država.

Pošto su ih pratili prosečno 8,6 godina, među njima su evidentirali 18.822 slučaja raka pluća.

U poređenju s osobama koje nikada ne jedu jogurt, među onima koji konzumiraju vrlo velike količine jogurta uočena je za 19 posto manja verovatnoća od mogućeg razvoja karcinoma pluća, otkrila je analiza.

Istovremeno se pokazalo da je među osobama koje su u organizam unosile najviše vlaknastih namirnica evidentirana 17 posto manja verovatnoća od razvoja karcinoma pluća u odnosu na osobe koje su ih jele retko ili nikada.

Zanimljivo je da je među osobama koje su u organizam unosile najviše vlaknastih namirnica i jele najviše jogurta zabeležena 33 posto manja verovatnoća od razvoja raka pluća u odnosu na osobe kod kojih je evidentirana njihova najniža potrošnja, podaci su koje su naučnici objavili u časopisu JAMA Oncology.

„Naša studija upućuje na novootkrivenu moguću zdravstvenu korist kada je posredi povećan unos vlakana i jogurta u prevenciji razvoja karcinoma pluća“, napisala je jedna od autorki studije, dr Ksiao-Ou Shu iz Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu.

I mada studija nije kontrolisani eksperiment čija je svrha da dokaže da konzumiranje jogurta ili vlaknastih namirnica štiti od raka pluća, moguće je da ova vrsta hrane doprinosi promenama u mikrobioti creva (crevne flore), odnosno svih mikroorganizama nastanjenih u probavnom traktu koje pomažu u zaštiti organizma od raka, veruju autori studije.

Moguće je i da vlakna i jogurt štite od upala, što doprinosi smanjenju mogućnosti od razvoja tumora, napominju naučnici.

Hrana bogata vlaknima obično sadrži puno prebiotika, neprobavljivih kombinacija koje se fermentiraju u crevima i služe kao hrana korisnim dobrim bakterijama – probioticima.

Jogurt sadrži puno korisnih bakterija ili probiotika. Probiotici i prebiotici su jednako važni za čovekovo zdravlje, ali je njihova uloga potpuno drugačija.

Ovo veliko istraživanje povezuje crevna flora sa imunim sistemom u celini.

A po nekim nedavnim studijama crevna flora može igrati značajnu ulogu u sprečavanju razvoja upale pluća, ističu autori studije.

Smanjen rizik od razvoja raka pluća kod osoba koje konzumiraju vlakna i jogurt evidentiran je i među pušačima.

Tako je među osobama koje nisu nikada pušile, a konzumirale su veće količina vlaknaste hrane i jogurta rizik od razvoja raka pluća bio manji za 31 posto, kod pušača 24 posto, a kod bivših pušača 34 posto.

„Iako studija ima nekih manjih manjkavosti prvi je put prema našim saznanjima uočena spona između unosa u organizam vlaknastih namirnica i jogurta i rizika od razvoja raka pluća“, zaključili su autori studije.

(Hina)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranakarcinomnamirnicerak
Komentari (0)
Dodaj komentar