Ipak nije svejedno (1)

Posle generalne preporuke za dnevni unos belančevina od 2 grama po kilogramu telesne mase, nameće se, logično, pitanje da li je zaista bitno koje belančevine unosimo ili, bolje rečeno, koji je izvor belančevina najbolji izbor za jednog ozbiljnog vežbača. Uz ovo pitanje idu i potpitanja, poput mešanja različitih izvora belančevina, potrebe za proteinskim dodacima ishrani i slično.
Kada se pravi poređenje bilo koje vrste, prvo se moraju uspostaviti kriterijumi u odnosu na koje će se poređenje vršiti. Ako pričamo o automobilima, možemo ih porediti po brzini, ubrzanju do 100 km/h, potrošnji goriva, komforu, dodatnoj opremi ili bilo kom drugom kriterijumu. U suprotnom, ulazimo u jalovu raspravu ili u svađu. Priča o belančevinama je vrlo slična. Nutricionisti i drugi eksperti za ljudsku ishranu razvili su nekoliko sistema pomoću kojih je moguće vršiti poređenje belančevina. Svaki od tih sistema razvijen je za specifične potrebe naučnih istraživanja i nije se lako odlučiti za pravi. Mogućnost greške uvek postoji i često prihvatamo prvo poređenje koje nam se ponudi, ne znajući da postoje i druga rangiranja, bliža našim potrebama.
U literaturi i popularnim časopisima najčešće se susrećemo sa jednim od četiri sistema rangiranja: aminokiselinski profil, biološka vrednost, svarljivost belančevina i analiza zastupljenosti aminokiselina razgranatog lanca. Svaka rang-lista nudi rezultate za kompletne belančevine ili samo za njihove određene delove.
Aminokiselinski profil je tehnika za procenu i poređenje belančevina na osnovu zastupljenosti svake od aminokiselina koje ulaze u sastav određene belančevine. Izvodi se u laboratoriji i daje bruto vrednosti o količini svake aminokiseline u datoj belančevini. Najbitnija informacija koja se može izvući iz ove analize jeste zastupljenost esencijalnih aminokiselina (to su aminokiseline koje ne možemo sintetisati u organizmu, iz drugih aminokiselina, već se moraju uneti putem hrane). Ovi podaci najčešće su prikazani vidu malog grafikona na kutiji preparata sa visokim procentom belančevina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

belancevinabelancevine
Komentari (0)
Dodaj komentar