Ispravnost sveže piletine

Američka agencija za standarde hrane (FSA) objavila je podatak, na osnovu jednogodišnjeg istraživanja, između februara 2014. i februara 2015. godine, da je kod 3/4 celih svežih pilića od 4011 uzoraka u prodavnicama – nađena kampilobakterioza.

Kampilobakterioza je akutno infektivno oboljenje i spada u najčešći oblik bakterijskog trovanja hranom (pored salmonele), a procenjuje se da samo u Americi od kampilobakterioze godišnje oboli oko 2 miliona ljudi, dok se u Velikoj Britaniji 280.000. godišnje otruje na ovaj način. Glavni simptomi su: povraćanje, proliv, stomačni grčevi i povišena temperatura.

Rezultati istraživanja za celu godinu pokazali su:

– 72.8% od ukupne sveže piletine bilo je pozitivno na prisustvo kampilobakterije

– 19,4% pilića bilo je pozitivno na kampilobakteriju

– 0,1% (5 uzoraka) ambalaže bilo je pozitivno

– 6,7% pakovanja bilo je pozitivno na prisustvo kampilobakterije

Neki marketi objavili su vrstu studije u kojoj objašnjavaju kako rade na smanjenju zagađenja, što podrazumeva primenu nepropustljivih kesa i uslugu pečenja u samom marketu, kako ljudi ne bi nosili sirovu piletinu. Postoji i uputstvo farmerima koji proizvode piletinu, kao i deklaracioni list o piletini. FSA navodi da sve te mere dovode do značajnog pada kampilobakterioze.

Stiv Veraner oduševljen je rezultatima ovih marketa i njihovom saradnjom sa dobavljačima, kao i težnjom da se broj obolelih od kampilobakterije smanji, jer, kako kaže, ako ste spremni da radite u lancu ishrane, onda morate smanjiti i broj grešaka.

Saveti i pravila

Agencija napominje da je piletina bezbedna dok se pridržavate sledećih pravila:

pokriti i čuvati u frižideru sirovo pile – najbolje bi bilo da u prodavnicama stoji na donjoj polici frižidera, kako bi se sprečilo širenje bakterija

ne perite sirovo pile, jer se kuvanjem ubijaju sve bakterije, dok se pranjem sirove piletine klice šire

obavezno pranje ruku sapunom i toplom vodom nakon držanja sirove piletine i upotreba pribora – dobro pranje posuđa, kao i radne površine – time se sprečava širenje kampilobakterije

provera da li je piletina dobro spremljena (kuvana, pečena) pre serviranja, i to na najdebljem delu mesa

Preporučuje se svim građanima da obrate pažnju na deklaraciju i pakovanje pri kupovini sveže piletina.

Naše napomene

I kod nas postoje trovanja svežom piletinom. Ako kupujete piletinu od privatnog lica ili sa farme, bitno je da poznajete prodavca i postupak obrade, tj. koliko se pridržava mera higijene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

higijena u obradi mesainfektivne bolestipiletinasalmonelatrovanje hranomtrovanje mesom
Komentari (0)
Dodaj komentar