Kako sprečiti trovanje hranom?

Već postoje aplikacije za mape, restorane i brojanje kalorija, a Američka vlada objavila je aplikaciju za smanjenje rizika od trovanja hranom.

Aplikacija pod nazivom „The Food Keeper app“ – koju je na internet postavila Agencija za agrikulturu SAD – besplatna je i dostupna za Epl i Android uređaje. Omogućuje korisnicima da podese automatska obaveštenja kada su hrana i piće pri kraju preporučenog datuma za skladištenje i upotrebu.

Pokazujući kako hranu i piću treba čuvati u frižideru, zamrzivaču i ostavi, aplikacija pomaže ljudima da izaberu načine za čuvanje ovih namirnica. Ova aplikacija omogućava duže i pravilno čuvanje više od 400 artikala, uključujući hranu za bebe, mlečne proizvode, jaja, životinjsko meso, živinsko meso, plodove mora i druge lako kvarljive proizvode.

Agencija je dala i savete za kuvanje hrane kako bi ponudila i obezbedila korisnicima da pripreme određenu hranu na način koji eliminiše štetne bakterije.

Jedan od razloga za ovakve mere jeste činjenica da se svake godine u SAD ne pojede i baci oko 60 miliona tona hrane – u vrednosti od oko 160 milijardi dolara – često iz bezbednosnih i preventivnih razloga.

Da li ste znali da vaš frižider igra ključnu ulogu u sprečavanju bolesti izazvanih trovanjem hranom?

Držanje temperature u frižideru ispod + 4 stepeni Celzijusovih smanjuje brzo kvarenje hrane i izazivanje bolesti prouzrokovanih trovanjem.

Isto tako, skladištenje previše namirnica u frižideru ili u zamrzivaču može da ometa cirkulaciju vazduha. To znači da se neki delovi hrane ne mogu ohladiti dovoljno brzo ili ravnomerno. Osim toga, previše hrane u frižideru ili zamrzivaču izizskuje dugotrajan rad motora, što može dovesti do povećane potrošnje struje.

Stručnjaci savetuju da prilikom slaganja hrane u frižideru ostavljate najmanje 2 santimetra sobodnog prostora oko svake namirnice kako biste omogućili da hladan vazduh cirkuliše oko njih, bez blokiranja ventilacionih otvora.

Takođe je važno da površina koja hladi u frižideru bude slobodna za cirkulaciju vazduha, a zadnje površine frižidera i motor budu slobodni i bezbedni od pregrevanja.

Jedini način da se ubiju bakterije u hrani, koje mogu da izazovu bolesti, jeste da se hrana pravilno kuva kako bi se i unutrašnjost hrane dovoljno dugo termički obradila.

Preporučene temperature kuvanja:

  • 65 stepeni Celzijusovih za komade govedine, svinjetine, jagnjetine i teletine (to omogućava da meso odstoji tri minuta pre sečenja i konsumiranja)
  • 72 stepena Celzijusovih za mlevenu govedinu, svinjetinu, jagnjetinu i teletinu
  • 74 stepena Celzijusovih za živinsko meso

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakteriječuvanje hranefriziderhranakuvanje hranetrovanjetrovanje hranom
Komentari (0)
Dodaj komentar