Kukuruz – dostupan i hranljiv

Kukuruz je biljka koja nas asocira na dolazak leta, kada se svež klip može ubrati direktno sa njive. Ali, i u ovo hladno doba godine možemo se nekako snaći – u svakoj samoposluzi mogu se kupiti zaleđena zrna kukuruza koja veoma lepo mogu poslužiti kao osnova za razne salate ili kao dodatak nekim vrstama supa. Kukuruz u ovom obliku dostupan nam je preko cele godine.
Ova biljka veoma je zastupljena u domaćoj poljoprivredi, iz raznih razloga. Kada govorimo o zdravoj ishrani, treba napomenuti da kukuruz sadrži vitamine B1 i B5, vitamin C, fosfor, mangan i dr. Stoga može biti koristan za zaštitu kardiovaskularnog sistema, plućnih krila, može pozitivno uticati na stanje vaše memorije, kao i na energetski nivo čitavog organizma, čak i kad ste pod stresom.
U našoj zemlji zastupljeno je gajenje kukuruza žute boje, a u manjoj meri – belog kukuruza. Interesantan je podatak da se u nekim oblastima sveta gaji kukuruz u crvenoj, roze, plavoj, pa čak i u crnoj boji.
Ova biljka ima veoma bogatu istoriju i bila je poznata i u jako daleka nam vremena, još pre 7000 godina. Neki od prvih zabeleženih obroka sadržali su kukuruz, dakle, još su naši davni preci poznavali njegova hranljiva svojstva. Pretpostavlja se da mu je postojbina teritorija na kojoj se danas nalazi Meksiko, odnosno Centralna Amerika. U mitologijama Maja, Asteka i Inka klip kukuruza ima značajno mesto.
Ovo povrće ne može dugo sačuvati svoj ukus, tako da je poželjno da ne stoji dugo u frižideru, a ako mora da stoji, onda neka bude u plastičnoj kesi (najbolje su one kese u kojima obično čuvate hranu u zamrzivaču). Kukuruz se može i zamrznuti, tada ceo klip može da se održi do godinu dana, a zamrznuta okrunjena zrna dobra su dva do tri meseca.
U našim krajevima ova namirnica se uglavnom koristi u obliku kukuruznog brašna, kokica, a mogu se skuvati ili ispeći celi klipovi.
Ako kuvate kukuruz, nemojte dodavati so i vodite računa da se ne prekuva, jer će tako postati tvrd i izgubiti originalan ukus. Što se tiče kokica – one su pre svega zabavne, i za spremanje, i za konsumiranje, uz dobar večernji film.
Nekoliko kuvarskih ideja

  • Zrna kukuruza uvek su dobra osnova za salatu. Pomešajte ih sa isitnjenom tunjevinom, iseckanim maslinama, maslinovim uljem, peršunom i drugim začinima.

  • Napravite supu: kuvajte dvadesetak minuta smrznuta zrna kukuruza, kolutiće šargarepe i celera, pa dodajte istočnjački začin za supu – miso.

  • Spremite kačamak: u tri šoljice ključale slane vode dodajte šoljicu kukuruznog brašna i uz mešanje još malo kuvajte. Kačamak se najbolje slaže sa sirom ili kajmakom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kacamakklipkokicekukuruznosalata
Komentari (0)
Dodaj komentar