Najzdravijih 5 obroka

Ukoliko su vam dosadile svakodnevne jednolične i nedovoljno vitaminske salate, pročitajte naučne predloge salata za ručak ili večeru koji će vam dobro doći u predstojećoj sezoni…

1. Zelene salate – kelj, spanać, zelena salata, brokoli, prokelj, luk – najčešće su standardno dobar izbor za salate. Unosite puno vitamina A, C i K i jačate imunitet. Preporuka je kuvati ih na pari, mada se mogu spremiti i na skari, poput crvene paprike, plavog patlidžana, cvekle, špargle, šargarepe i slično.

2. Proteinske salate – piletina na žaru, škampi, tunjevina, losos, tofu, sitno iseckana govedina i različite vrste kozijih i ovčijih nepunomasnih sireva. Kombinacije sa ovim namirnicama su razne, proteinski bogate, a manje kalorične salate bez teških masti.

3. Bobičaste salate – bademi, orasi, pinjole, semenke (bundeve, susam, suncokret) u kombinaciji sa jogurtom ili mlekom. Ove salate mogu sadržati nešto više kalorija zbog mleka ili jogurta, pa odaberite te napitke sa manje masnoće.

4. Salatni prelivi – praktikujte maslinovo ulje i sirće kao preliv za skoro svaku salatu. Probajte i preliv od jagoda (sitno isekcane jagode, ulje i sirće), ali ukoliko vam kombinacija ne ide, može se koristiti i obezmašćeni jogurt.

5. Mešovite salate – nana, bosiljak, limunova trava ili peršun u kombinaciji sa svežim voćem (jabuke, kruške, limun…) – tako možete dobiti ukusnu mešanu voćnu salatu bogatu vitaminima i bez imalo masnoće.

Napomene

Postoji još puno različitih kombinacija za pravljenje ukusnih salata. Pitanje je samo unosa kalorija i masnoća.

Obilna salata može biti dobra zamena za obrok – zasitićete se sa malo kalorija i dosta vitamina, minerala i vlakana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetalna ishranamineraliniskokalorična hranapovrćesalatavitaminivoćezdrava hranazdrava ishrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    A djumbir, je l’ treba djumbir, sta kazu ovi vasi sto ga prodaju po astronomskim cenama?