Napravite med od maslačka: Pomaže kod varenja i smanjuje povišen pritisak (video)

Žuti cvetovi maslačka koji prekrivaju livade u prolećnom periodu, dugo su smatrani beskorisnim korovom, ali godinama kasnije otkriveno je kako ovo cveće sadrži paket korisnih i zdravih sastojaka koji su blagotvorni za naš organizam.

Postoji devet vrsta maslačaka, a najbolje uspevaju oni u predelima umerene ili hladnije klime. Cvetovi maslačka bogati su vitaminima A, C, B2, D i G, kao i korisnim mineralima kao što su kalijum, kalcijum i fosfor. Maslačak pomaže pri regulisanjau rada bubrega i mokraćnih kanala, čisti jetru i smanjuje holesterol.

Cvetovi maslačka bogati su i proteinima, zbog čega se koriste za lečenje anemije, kožnih problema i poremećaja krvi, a delotvorni su i u borbi protiv depresije.

Početak proleća pravo je vreme za pravljenje meda od maslačaka. Ova poslastica deluje kao blagi laksativ, pomaže kod varenja, stimuliše probavu i apetit, a istovremeno pravi ravnotežu prirodnih i korisnih bakterija u crevima.

Konzumiranjem meda od maslačaka lakše ćete izbacivati toksine iz organizma, višak vode, soli i otpadnih materija. To doprinosi i sprečavanju razvoja bakterija u urinarnom traktu. Med od maslačka podstiče mokrenje, što utiče na smanjenje povišenog pritiska, prenosi Klix.

Maslačak je lako dostupan, a priprema meda od ove izuzetno lekovite biljke je veoma jeftina i praktična. Za pripremu meda najbolje je upotrebiti maslačak sa planina, pašnjaka i livada, koji ne raste pored puteva i zagađenih područja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

maslacakmed
Komentari (0)
Dodaj komentar