Obrok u 5 do 12 (3)

U praksi se sa sportistima koristi jednostavan, ali efikasan recept koji ne zahteva egzotične preparate i, što je najbitnije, može se obaviti „u letu“. Manje od sat vremena pre treninga, unose se voćni sokovi bez šećera, što savršeno odgovara tačkama 1 i 2, pošto voćni šećer ne provocira insulinski odgovor. Na početku treninga nema unošenja ničeg osim vode, ukoliko je ona potrebna, ali u ovom slučaju, najčešće, nije. Trening treba da je ozbiljan i dovoljno težak, kako bi kateholamini odradili svoj deo posla.
Posle petnaestak minuta, može se preći na rastvor nekog šećera. Ukoliko su u pitanju izotonični napici poput top power-a, gatorade-a ili isostar-a, izbor je dobar, samo treba paziti na propisanu koncentraciju. Energetskim napicima (red bul, guarana…) treba prići malo opreznije, jer koncentracijom šećera mogu da naprave problem (otuda i upozorenje i zabrana za dijabetičare na svakoj limenci), pa se često razređuju do odnosa 1:4, pogotovo ako ste se odlučili za aerobni trening. Voćni sok uzet pre treninga takođe nam može koristiti, s tim što ga je bolje razblažiti u odnosu 1:2 do 1:4, kako bi poslužio i za kontinualnu hidrataciju tokom treninga.
Poznati su slučajevi da je sportistima davana i rastvorena koka-kola u nedostatku boljih stvari, pa je cilj opravdavao sredstva. Unos dodatnog šećera povećaće nivo šećera u krvi, što direktno utiče na produktivnost treninga, jer veći deo šećera za mišićni rad biva preuzet iz krvi umesto iz depoa u mišićima, a pojava zamora ne samo da se odlaže već se može osetiti i povećanje radne sposobnosti, pogotovo kod aerobnog rada. Važno je samo da trening bude kompaktan, jer ništa ne traje večno, a po završetku treninga preporučljivo je ispuniti tačku 6, kako bi oporavak započeo neposredno posle.
Čitavu nauku o unošenju hrenljivih materija tokom rada, u cilju odlaganja zamora i poboljšanja performansi, napravili su triatlonci. Podatak da tokom Iron Man trka prosečan takmičar za 8 do 10 sati unese do 18 litara raznih rastvora, govori da se u istrživanjima daleko otišlo, ali da svako od njih ima svoju malu tajnu. Kada je rad u teretani u pitanju, tih sat ili više vremena možemo bezbedno vežbati prema navedenom „receptu“. Ipak, potrudimo se da budemo manje zaboravni, bar kada je redovna ishrana u pitanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gladhranavežbanjeobroktrening
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ljubomir Milić

    Svi saveti za poboljšanje zdravlja, od novorođenčeta do stogodišnjaka, koji se objavljuju na Krstarici veoma su korisni. Pitanje je samo šta mi, u stvari, jedemo? Mi, u Srbiji, izloženi smo posebnim opasnostima nakon NATO bombardovanja 1999. godine, jer razna negativna zračenja i radijacija dramatično ubrzavaju mortalitet nacije. Uz to, i prekomerno zagađenje vazduha, vode i zemlje, čemu i sami doprinosimo, ugrožavaju naše zdravlje. Celokupna civilizacija suočava se sa tim teškim problemima. Na sreću, ima stručnjaka i kompanija koji o tome misle, pa se već uveliko proizvode biološki aktivni dodaci ishrani koji mogu da očuvaju zdravlje, pa čak i da spreče nastajanje i razvoj najtežih bolesti savremene civilizacije. Istina, oni su za mnoge previše skupi, ali se i ta teška granica pojedinačnih finansijskih nemogućnosti često mora „prekoračiti“, jer drugih izlaza nema.
    Ruski naučnici i eksperti za ishranu odavno su u proizvodnji preparata, kao dodataka ljudskoj ishrani, pretekli sve poznate proizvođače na Zapadu, pa i u Sjedinjenim Državama. Ozdravljenje ruske nacije i njena budućnost, što je i zvanična politika Ruske Federacije, dobijaju na značaju kao i proizvodnja najsavremenijeg nuklearnog oružja za odbranu. O tome svedoči i državna direktiva da se pomognu naučna istraživanja i ubrza proizvodnja takvih preparata, kako bi se predupredile teške posledice po zdravlje naroda u budućnosti. I mi bismo u Srbiji mogli da posvetimo više pažnje ovoj grani delatnosti, naravno, koristeći i dosadašnja plodna ruska iskustva. Uskoro će i naši građani moći da, nakon deset godina, u Beogradu kupuju ruske biološke aktivne dodatke ishrani koje u svetu već koristi više od 15 miliona ljudi. Ovi preparati su proizvedeni od biljnih supstanci i toliko su efikasni da će sigurno u budućnosti postati sastavni deo ishrane ljudi na našoj planeti. Bez njih će život, u uslovima povećanih zagađenja vazduha, vode i zemlje, jednostavno biti nemoguć!