Oprez: Ove namirnice se najlakše kvare i često izazivaju trovanje

Određene namirnice mogu u sebi sadržati bakterije opasne za zdravlje koje, nakon određenog vremena, odnosno perioda inkubacije, mogu izazvati trovanje organizma.

Neki od simptoma trovanja hranom su mučnina, povraćanje, grčevi i proliv.

Međutim, osim na izbor namirnica, važno je pripaziti na čistoću predmeta koje koristite tokom kuvanja, poput noževa ili daski za sečenje, na kojima mogu ostati tragovi hrane.

Koja je hrana posebno opasna?

Klice

Svako seme ima klicu, a one se često jedu bez termičke obrade i tako postaju čest uzrok trovanja hranom. Vlaga u klicama je odličan dom za razvoj bakterija poput salmonele i e. coli. Ukoliko volite da dodate klice pune nutrijenata svojoj slati ili sendviču, mnogo je bolje prvo ih prokuvati kako biste uništili sve bakterije.

Sveže mleko

Ovo je izuzetno opasna namirnica kad je u pitanju trovanje hranom i u nekim državama SAD-a zabranjena. Ako mleko životinjskog porekla nije prokuvano i sterilisano kako bi se uništile bakterije, može u sebi sadržati E. coli, listeriju, kampilobakter i salmonelu.

Jaja

U Americi se godišnje od ove namirnice zarazi oko 79 000 stanovnika, što uzrokuje oko 30 smrtnih slučajeva. Kokoške mogu preneti salmonelu na jaje pre nego što ga izlegnu, jaje može biti zaraženo i izmetom. Jaja čuvajte u frižideru, ali ne koristite sirova jaja i obavezno ih prokuvajte barem 3 minuta.

Brašno

Verovatno nikome nije palo na pamet da sirovo brašno stavi u usta, ali šta s nekim pekarskim proizvodima na kojima se nalazi malo brašna? Retko se događa, ali sirovo brašno može sadržati E. coli kojom je zaraženo tokom setve ili obradom. Izbeljivanjem brašna se bakterija ne uništava, a ona može izazvati povraćanje, otkazivanje bubrega pa čak i smrt.

Keks u kutijama ili kupovno testo za pripremu kolača takođe mogu sadržati bakterije.

Pakovana salata

Sveže salate su još jedan uzročnik trovanja hranom, ali malo je teže tačno znati koja vrsta salate. Salmonela i ostale bakterije mogu se povezati s prljavom vodom, zemljom ili ljudskim rukama. Bakterije se množe u sokovima odsečenog lišća i tako mogu ostati zarobljene u kesi. Na salati mogu ostati i nakon pranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

namirnicesalmonelatrovanje
Komentari (0)
Dodaj komentar