Šolja čaja i pritisak

Mnogi od nas uživaju u šolji čaja, a novo istraživanje kaže da čaj može pomoći i u smanjenju krvnog pritiska.
Australijsko istraživanje uporedilo je dve grupe ljudi: jedna grupa je pila tri šolje crnog čaja dnevno, a druga grupa napitak koji je samo bio sličnog ukusa. Oni koji su pili crni čaj imali su za nekoliko stepeni niži i gornji i donji pritisak od onih koji su pili drugi napitak.
Mala razlika, ali začajna?
Nekoliko stepeni možda izgleda beznačajno, ali istraživanje ukazije na to da mala smanjenja pritiska imaju veliki značaj za ređe pojavljivanje hipertenzije i smanjeni rizik od pojave srčanih oboljenja.
Tim Medicinskog fakulteta Univerziteta zapadne Australije u Pertu kaže: "Zabeležene razlike u krvnom pritisku mogu se povezati sa desetoprocentnim smanjenjem pojave hipertenzije i sedmoprocentnim i desetoprocentnim smanjenjem rizika od srčanih oboljenja i šloga."
Istraživači ističu da je ovo prvi put da se dugoročna upotreba crnog čaja pokazala kao korisna u smanjenju krvnog pritiska kod osoba sa visokim ili normalnim krvnim pritiskom.
Stavite vodu za čaj?
U studiji su istraživači ispitivali efekte crnog čaja na krvni pritisak 95 muškaraca i žena koji redovno piju čaj. Njihov početni gornji pritisak bio je između 115 i 150.
Polovina učesnika pila je tri šolje crnog čaja dnevno šest meseci, a druga grupa pila je placebo napitak sa sličnim ukusom i nivoom kofeina. Obe grupe imale su sličan broj muškaraca i žena koji su bili sličnih godina i težine.
Do kraja studije, kod onih koji su pili crni čaj, gornji pritisak se smanjio dva do tri stepena, a donji oko dva stepena.
Nauka o čaju
Istraživači kažu da postoje neka moguća objašnjenja za pozitivno dejstvo čaja.
Studije su pokazale da konsumiranje crnog čaja može poboljšati funkcije endotelijalnih ćelija koje se nalaze unutar krvnih sudova. Endotelijalna disfunkcija je rani indikator promena krvnog pritiska.
Novija istraživanja takođe ukazuju na to da zeleni čaj i njegovi flavonoidi – od kojih su mnogi slični flavonoidama u crnom čaju – zajedno sa kofeinom mogu smaljiti telesnu težinu i salo u predelu abdomena.
Reakcije
Predsednik Udruženja za krvni pritisak, Pol Njuman, kaže: "Ovo je veoma mala studija sa dobrim namerama. Mnogo bi veća studija bila neophodna da se dokažu efekti, ako oni uopšte postoje."
Najbolji način da se spreči pojava hipertenzije jeste da se održava ishrana sa niskim unosom soli, zdravom hranom, bez alkohola, da se održava zdrava telesna težina i da se redovno vežba.
Pol Njuman preporučuje svim odraslim osobama da redovno kontrolišu pritisak (svake godine bar jednom).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čajcrni čajholesterolkrvni pritisaknestabilan pritisakpovišeni pritisakzeleni čaj
Komentari (0)
Dodaj komentar