Suvo voće

Iako mnogima nije privlačno kao sveže voće, suvo voće ima svojih prednosti. Ono predstavlja izuzetan izvor energije, koje telu, naravno, nikad nije dovoljno.
Suvo voće se može podeliti u dve grupe – mesnato voće i suvo voće. Ukoliko je unutrašnji deo sočan kao i spoljašnji kada je voće u svojoj punoj zrelosti, takvo voće se stavlja u grupu mesnatog i svežeg. S druge strane, suvo voće se odlikuje unutrašnjim i spoljašnjim delom koji su "bez vode" i nisu sočni, kao i svojim spoljašnjim izgledom, koji je "istanjen i sabijen".
Nakon brojnih istraživanja, otkriveno je da se suvo voće odlikuje karakteristikama koje mogu pozitivno uticati na zdravlje ljudi. Osim toga, izuzetno je bogato hranljivim materijama i predstavlja dobar energetski izvor. Jednom rečju, suvo voće predstavlja prirodu u malom.
Značaj suvog voća
Kako bi svaka osoba održala dobro zdravlje, neophodno je pridržavati se određenih pravila koja uključuju zdravu ishranu, redovono bavljenje fizičkim aktivnostima i redovan i produktivan seksualni život. Suvo voće u sebi sadrži prilično velike količine bitnih hranljivih supstanci, i to u adekvatnim količinama. Samo suvo voće predstavlja bogat izvor minerala, vitamina i enzima. Lako se vari i ima velikog udela u prečišćavanju naše krvi, kao i čitavog sistema za varenje. Dakle, prednosti su višestruke.
Osobe čije je deo svakodnevne ishrane i suvo voće imaju zdravlje uvek na visokom nivou. Još jedna od pozitivnih strana suvog voća jeste ta što se može upotrebiti prilikom lečenja bolesti čiji je glavni uzrok unos neprirodne i obrađene hrane. I pored svoje minijaturnosti, orasi i suvo grožđe, na primer, snabdevaju nas izuzetno velikim količinama energije.
Kako suvo, tako je i sveže voće veoma bitno za sveukupno zdravlje. Pored toga što predstavljaju vrlo zdravu hranu, odlikuju se i brojnim lekovitim karakteristikama.
Najbogatije suvo voće
Navodimo suvo voće koje se smatra najpogodnijim za nas i naše zdravlje.
Suvo grožđe – ili "umanjena" verzija svežeg grožđa preporučuje se zbog svoje izuzetno velike hranljive vrednosti. Takođe je pogodno za ubrzanje oporavka od nekih bolesti, kao i za stanja izuzetno velike iznurenosti i preopterećenosti. Osim toga, suvo grožđe se pokazalo kao idealan lek za tegobe poput konstipacije i slične bolesti koje zahvataju sistem za varenje. Smatra se da je suvo grožđe veoma dobar pospešitelj seksualnog nagona.
Urme – predstavljaju vrlo hranljivo voće. Prirodni šećeri koje u sebi sadrže – u obliku su glukoze i fruktoze. Samlevene suve urme potopljene u vodu u kojoj su prethodno stajale preko noći, predstavljaju dobar lek ukoliko želite da ojačate srce i njegove vitalne funkcije. Urme takođe predstavljaju i vrlo efikasan prirodni lek za mamurluk.
Badem – je voće sa izuzetno visokom hranljivom vrednošću. Bademovo mleko predstavlja najzdraviju varijantu badema jer ima daleko više prednosti i zdravije je od kravljeg mleka. Mnogo se lakše vari nego kravlje mleko i jako je dobro za bebe kojima se na prvi ukus kravlje melko ne dopadne.
Ostale vrste suvog voća
Podsećamo da pored nevedenog suvog voća u ishrani treba koristiti: suve šljive, suve kajsije i suve smokve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mineralisuvo vocevitaminivoćezdrava hranazdrava ishrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marko Milić

    Definitivno najveći izbor i najpovoljnije cene suvog voća je u Metrou.