U trendu

Suvo voće

Iako mnogima nije privlačno kao sveže voće, suvo voće ima svojih prednosti. Ono predstavlja izuzetan izvor energije, koje telu, naravno, nikad nije dovoljno.
Suvo voće se može podeliti u dve grupe – mesnato voće i suvo voće. Ukoliko je unutrašnji deo sočan kao i spoljašnji kada je voće u svojoj punoj zrelosti, takvo voće se stavlja u grupu mesnatog i svežeg. S druge strane, suvo voće se odlikuje unutrašnjim i spoljašnjim delom koji su "bez vode" i nisu sočni, kao i svojim spoljašnjim izgledom, koji je "istanjen i sabijen".
Nakon brojnih istraživanja, otkriveno je da se suvo voće odlikuje karakteristikama koje mogu pozitivno uticati na zdravlje ljudi. Osim toga, izuzetno je bogato hranljivim materijama i predstavlja dobar energetski izvor. Jednom rečju, suvo voće predstavlja prirodu u malom.
Značaj suvog voća
Kako bi svaka osoba održala dobro zdravlje, neophodno je pridržavati se određenih pravila koja uključuju zdravu ishranu, redovono bavljenje fizičkim aktivnostima i redovan i produktivan seksualni život. Suvo voće u sebi sadrži prilično velike količine bitnih hranljivih supstanci, i to u adekvatnim količinama. Samo suvo voće predstavlja bogat izvor minerala, vitamina i enzima. Lako se vari i ima velikog udela u prečišćavanju naše krvi, kao i čitavog sistema za varenje. Dakle, prednosti su višestruke.
Osobe čije je deo svakodnevne ishrane i suvo voće imaju zdravlje uvek na visokom nivou. Još jedna od pozitivnih strana suvog voća jeste ta što se može upotrebiti prilikom lečenja bolesti čiji je glavni uzrok unos neprirodne i obrađene hrane. I pored svoje minijaturnosti, orasi i suvo grožđe, na primer, snabdevaju nas izuzetno velikim količinama energije.
Kako suvo, tako je i sveže voće veoma bitno za sveukupno zdravlje. Pored toga što predstavljaju vrlo zdravu hranu, odlikuju se i brojnim lekovitim karakteristikama.
Najbogatije suvo voće
Navodimo suvo voće koje se smatra najpogodnijim za nas i naše zdravlje.
Suvo grožđe – ili "umanjena" verzija svežeg grožđa preporučuje se zbog svoje izuzetno velike hranljive vrednosti. Takođe je pogodno za ubrzanje oporavka od nekih bolesti, kao i za stanja izuzetno velike iznurenosti i preopterećenosti. Osim toga, suvo grožđe se pokazalo kao idealan lek za tegobe poput konstipacije i slične bolesti koje zahvataju sistem za varenje. Smatra se da je suvo grožđe veoma dobar pospešitelj seksualnog nagona.
Urme – predstavljaju vrlo hranljivo voće. Prirodni šećeri koje u sebi sadrže – u obliku su glukoze i fruktoze. Samlevene suve urme potopljene u vodu u kojoj su prethodno stajale preko noći, predstavljaju dobar lek ukoliko želite da ojačate srce i njegove vitalne funkcije. Urme takođe predstavljaju i vrlo efikasan prirodni lek za mamurluk.
Badem – je voće sa izuzetno visokom hranljivom vrednošću. Bademovo mleko predstavlja najzdraviju varijantu badema jer ima daleko više prednosti i zdravije je od kravljeg mleka. Mnogo se lakše vari nego kravlje mleko i jako je dobro za bebe kojima se na prvi ukus kravlje melko ne dopadne.
Ostale vrste suvog voća
Podsećamo da pored nevedenog suvog voća u ishrani treba koristiti: suve šljive, suve kajsije i suve smokve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)