U čemu je tajna moć kiselog kupusa?

Kiseli kupus je jedan od kamena-temeljaca istočnoevropske ishrane, i to ne bez razloga, jer sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka potrebnih za jačanje imuniteta i borbu protiv raznih bolesti.

Kiseljenje kupusa je davno izmišljen način za očuvanje kupusa i njegovih hranljivih sastojaka.

Postupak kiseljenja dobija se stavljanjem svežeg kupusa i soli, a kasnije prelivanje vodom. Pritiskom na smešu, oslobađa se tečnost iz kupusa i uzrokuje fermentaciju. Fermentacijom se proizvode zdravi mikrobi, što može biti dovoljan razlog da jedete tu hranu kao salatu uz glavno jelo.

Dijetalna hrana

Uz samo 27 kalorija po porciji, kiseli kupus nudi 4 grama vlakana, 35 procenata dnevnih potreba vitamina C, 21 procenat dnevnih potreba vitamina K i 12 procenata dnevnih potreba gvožđa, vitamina i minerala. To znači da kiseo kupus sadrži malo kalorija a dosta vitamina i minerala.

Hranljive-lekovite vrednosti

Poznata je istinita legenda da su holandski mornari – na brodovima nosili velike posude sa kiselim kupusom kako bi sprečili skorbut, bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C i da su na taj način doneli kiseo kupus u Ameriku.

Opšte je poznato da je vitamin C odličan antioksidant i imunološki pojačivač, tako da pomaže u lečenju mnogih bolesti, kao i gripa ili prehlade.

Kiseo kupus sadrži daleko više laktobacila nego jogurt, čineći ga bogatim izvorom ovog probiotika.

Nekoliko parčeta kiselog kupusa svakih nekoliko dana – ili kad god je vaš stomak uznemiren – može pomoći u tretiranju ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnih creva.

Korišćenjem kiselog kupusa kao hrane ali i kao obloga može se lečiti ekcem na koži.

Kako spremiti kiseo kupus?

Većina konzervisanih kiselih kupusa je pasterizovana tako da su onda „ubijene“ dobre bakterije, što takvom kupusu znatno smanjuje nutritivnu vrednost.

Zato je dobro i lako napraviti sopstveni kiseo kupus, koji se po potrebi može neko vreme čuvati i u frižideru, a može se jesti uz razne vrsta jela.

Ako već kupujete kiseli kupus, kupujte sveže kisele glavice (napravljene bez sirćeta) da biste iskoristili sve zdravstvene prednosti kiselog kupusa.

Za one koji ponekad nemaju ideju, predlažemo kiseo kupus uz svinjetinu, viršle ili kobasice. Za one koji vole avokado namazan na parče hleba, prelažemo i dodatak salatu od kiselog kupusa. U salatu od kiselog kupusa može se dodati aleva paprika, crni luk i maslinovo ulje.

Podsećamo da se od kiselog kupusa mogu praviti kuvana jela sa raznim vrstama mesa

Kupus i rak

Velik broj istraživača ispitivao je uticaj kiselog kupusa na rak (kupus je biljka iz roda Brassicaceae koje sadrže izotiocianatime) i došlo se do zaključka da kupus pomaže u lečenju nekih vrsta raka. Ako istočnoevropska vrste kupusa (nama poznate iz naših krajeva) ne pomažu, onda u lečenju raka – treba pokušati sa „kimčijem“ (jedna vrsta turšije od korejskog kupusa).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fermentacijakiseli kupuskupus i imunitetkupus i rakkupus kao leklaktobacili
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    pORED TEKSTA KOJI „OTVARA OCI“I KOMENTARI SU POUCNI.

  • K

    Zahvaljujuci razmeni informacija dostupnim sredsvima, kulura kupusa je dobila svoje zasluzene mesto koje je bilo zapostavljeno samim nacinom pripreme jela od kupusa izuzimajuci kupus salatu .Mnogo je dobro sto dnevnom upotrebom svezeg ili kiselog kupusa, sto je jednostavno postici u meniju zadovoljavamo potrebe vitamina i minerala..

  • Anonimni

    Svaka ti cast na ovim podacima koje si podelio sa nama .

  • Anonimni

    Ovaj način kišeljenja kupusa su izmislili stari Sloveni.Najverovatnije na području Balkana ,na kojem smo se susreli da Rimljanina. Kupus je kultivisan još u antičkoj Grčkoj,Katon je sakupljao recepte za jelo od kupusa a zabeleženo je da ga je Dioklecijan gajio u danima pred smrt…Rimljani su prvi pokušali da ga kisele tako što su ga slagali u ćupove ,solili i prelivali sirćetom.Tek Sloveni ,koji su inače često eksperimentisali sa fermentacijom i sve živo potapali u vodu su izmislili ovaj način.Kupus je tako zadržao svoja lekovita svojstva a dobili su i širu. Istočni Sloveni nisu znali da ga kisele ,o čemu govori i tradicionalna kuhinja Ukrakinsca,Belorusa,Rusa i dela Zapadnih Slovena (Poljaka) – tradicionalno jelo Golupci ,veoma slično našoj Sarmi pravi se od slatkog kupusa.Najverovatnije je nastalo na teritoriji današnje Ukrajine gde su se mešale slovenska kultura i persijska (sarmatska plemena) .

  • ANDREJ

    Ako pogledamo repertoar nase Srpske kuhinje,videcemo da se odlicno uklapa,u sve ono pohvalno,sto je o kiselom kupusu napisano.Naravno da je najzdravije jesti kiseo kupus,kao salatu,dakle bez obrade.Ali,nista manje nije em lepo,em zdravo,spraviti sarmu od kiselog kupusa,Takodje i na krupne kocke secen kiseli kupus,kuvati uz dodatak suvog i svezeg svinjskog mesa.Naravno,doda se laka zaprska sa prazilukom,alevom paprikom.Suve crvene paprike se naravno naredjaju preko kupusa.Mislim da je kiseli kupus,kuvan na sve nacine,pravi kralj Srpske kuhinje.!Upravo ovako ledeno vreme,kako se predvidja jos nekoliko danamkao stvoreno je,da se spravi jelo od kiselog kupusa.!