Znate li šta se dogodi s hranom na koju sleti muva? Istina je užasna

Kad vam muva sleti na hranu vrlo verovatno je samo rukom oterate i nastavite da jedete, ali treba li brinuti zbog bakterija?

Naučnik i direktor ekološke laboratorije sa Univerziteta Fordham u Njujorku, Tomas J. Danijels, tvrdi da to može da bude i veoma opasno jer postoji barem sto različitih vrsta bakterija i virusa koje muva može da prenese.

Kako prenosi The Healthy, kada muva pokupi bakterije, može ih preneti svugde oko sebe. Jedno od mesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

„Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koju stigne da prenese u tom kratkom vremenu mala“, tvrdi Danijels.

Ipak, veća opasnost dolazi onda kada muva povraća. Da, zvuči grozno. Kada vam dođe na hranu, ona ne pokušava da je pojede, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla da pojede u tekućem obliku. Ovo čak nije najgori deo.

Telesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muvi, nego po njenom telu, što znači da je mnogo veća šansa da se zarazite.

Neke od bolesti koje muve mogu da prenesu su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalista za infektivne bolesti Brent W. Larc. Još jedna bolest je Shigella (šigeloza) – uzrokuje proliv, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u stomaku, prenosi Večernji list.

Ne morate odmah da paničite i bacite hranu na koju je sletela muha. Ovi insekti najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr. Larc, i savetuje da održavate kuhinju čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Takođe, samo jedna muva na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negde napolju i na hranu vam često sleti neka nova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranamuvazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar