Ako imate visok holesterol, ovo je najgora namirnica koju možete da pojedete

Ako imate visok holesterol, niste sami. Povišeni holesterol jedan je od ključnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a posebna je opasnost nasledni poremećaj metabolizma.

Rizik od povišenog holesterola u krvi mogu povećati razni faktori – starost, težina, konzumacija alkohola, pušenje, određena hronična zdravstvena stanja, čak i neki lekovi. Varijabla koju lako možete kontrolisati kako biste držali nivo holesterola pod kontrolom je vaša ishrana.

Ako se borite s visokim holesterolom ili jednostavno želite da izbegnete razvoj tog stanja, postoji jedna namirnica koje bi možda trebalo da se odreknete ili barem smanjite njenu konzumaciju. To je crveno meso.

„Crveno meso je posebno loše za holesterol u krvi“, kaže dijetetičarka i profesorka nutricionizma na Harvardu Džinan Bana.

„Sadrži i zasićene masti i holesterol, koji, kada se zajedno konzumiraju, mogu uzrokovati povećanje holesterola u krvi. To takođe povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti“, upozorila je.

Konzumiranje hrane bogate zasićenim mastima uzrokuje da vaše telo proizvodi LDL ili „loš“ holesterol u krvi. Zasićene masti prirodno se nalaze u mnogim namirnicama, čak i onima biljnog porekla, ali prvenstveno u mesu.

Smanjivanjem unosa mesa možete doživeti povoljnije brojke kad je u pitanju holesterol. Zapravo, prema pregledu istraživanja iz 2020. objavljenom u Cochrane Database of Systematic Reviews, smanjenje zasićenih masnoća u ishrani ne pomaže samo u snižavanju holesterola već i u smanjenju rizika od kombinovanih kardiovaskularnih bolesti za 17 posto.

Studija iz 2019. objavljena u časopisu Food & Function pokazala je da su pojedinci koji su smanjili količinu crvenog mesa zabeležili značajno smanjenje nivoa holesterola. Oni koji su imali najvišu nivo holesterola na početku studije pokazali su najveće poboljšanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crveno mesohranaholesterol
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Da li je przenje i povrca na ulju isto tako nepovoljno ,ili ribe ?