Bez klope noću

Tokom dana ne osećate glad i nemate apetit, često čak preskačete obroke, ali kako se približava veče, potreba za hranom postaje sve veća: više od trećine dnevnog unosa kalorija uzimate nakon večere ili u kasnim noćnim satima? Da li to znači da ste nezadovoljni svojim emotivnim životom, karijerom, ili jednostavno preživljavate vrlo stresan period u svom životu?
U stručnoj temrinologiji ta pojava bi se mogla opisati kao sindrom noćnog gojenja. Osobe koje pate od ovog problema često pate i od nesanice ili učestalih noćnih buđenja. Ništa ih ne može zaustaviti, čak ni činjenica da noće u tuđem domu: uvek će naći načina da dođu do frižidera, jer je hrana za njih jedino sredstvo za smirenje i uspavljivanje.
Uzroci ovog poremećaja verovatno nikada neće biti u potpunosti razjašnjeni. Moguće je da su krivi i genetski faktori, ali i faktori okoline, stres i depresija, sigurno imaju svog udela. Osim toga, kod nekih su prisutne i pogrešne prehrambene navike, na primer sklonost ka preskakanju doručka. Osobe koje preskaču doručak i koje pored toga drastično smanjuju količinu hrane za ručak stvaraju predispoziciju za razvoj ovog poremećaja.
Mada u početku izgleda kao da održavate svoju standardnu telesnu težinu, s vremenom postajete sve izloženiji povećanom riziku od preteranog gojenja. Osobe koje pate od ovog problema imaju svoju omiljenu hranu: slane i slatke grickalice koje obiluju ugljenim hidratima. Umesto da njima utolite glad, počnite da planirate svoje obroke, naviknite se da jedete čak i onda kada ne osećate glad.
Zbog toga bi bilo dobro da svakog dana pojedete pet obroka! Čak i ako niste gladni, pokušajte da redovno jedete tokom dana. Izbegavajte kafu i sva pića i napitke koji sadrže kofein, alkohol, kao i ljutu papriku, jer mogu loše uticati na vaš san. Nemojte ići u krevet ako niste pospani. Velika je verovatnoća da ćete ubrzo ustati iz kreveta i da će se tada aktivirati mehanizam koji vas i tera da jedete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gojaznosthrananavikanoćnocninocnoobrok
Komentari (0)
Dodaj komentar