Biljke koje isceljuju (2)

Đumbir – otklanja mučninu
Retko koji zvaničan lek je efikasan u otklanjanju mučnine, ali zato đumbir može biti pravo otkriće. On pomaže, bez obzira na to da li je mučnina izazvana trudnoćom, pokvarenom hranom, hemoterapijom, ili nekim drugim razlogom. U đumbiru su moćni antioksidanti, a deluje na sledeći način: blokira uticaj serotonina (koji proizvode i mozak i stomak kada vam je muka) i zaustavlja nastajanje slobodnih radikala, takođe uzročnika mučnine.
Đumbir smanjuje i krvni pritisak, ublažava bol kod artritisa i smanjuje rizik od raka.
Ova biljka korisna je za regulaciju krvotoka, što za posledicu ima snižavanje krvnog pritiska. Takođe, svojim antiinflamatornim potencijalima može da ublaži bol obolelima od artritisa. Na američkom univerzitetu Majami urađeno je istraživanje: da li đumbir može pomoći obolelima od artritisa u kolenu. Smanjenje bola primećeno je kod 124 pacijenta koji su bili subjekti u ovom istraživanju.
Iste antiinflamatorne moći đumbira pomogle su da se iz organizama obolelih od raka jajnika odstrane kancerogene ćelije, kao da im je urađena klasična hemoterapija, ili čak i sa efikasnijim dejstvom. U ove svrhe korišćen je đumbir u prahu, a ta su istraživanja još uvek u začetku, ali su već vidljivi lekoviti efekti ove začinske biljke.
Kako da pojačate lekovitost đumbira? Ako ga koristite protiv mučnine, najbolje da ga uzimate u kapsulama koje možete nabaviti u snabdevenijim apotekama, i to pre nego što simptomi počnu.
Bosiljak – borac protiv stresa
Urađeno je nekoliko studija na životinjama kojima je data specijalna vrsta bosiljka, takozvani „sveti bosiljak“, da bi se proverilo njegovo dejstvo protiv stresa. Dokazano je ono što je u narodu bilo poznato još vekovima ranije – vrlo je delotvoran, i to zato što povećava nivo adrenalina i smanjuje nivo serotonina.
Beli luk – smanjuje rizik od raka
Velika potrošnja belog luka snižava stopu rizika od kancera jajnika, debelog creva i drugih vrsta ove opake bolesti.
Koristan je takođe u zaštiti kardiovaskularnog sistema. Klinička istraživanja na poznatom univerzitetu UCLA dokazala su da ova biljka pomaže i u prevenciji srčanog udara.
Kako da ga iskoristite na najbolji način? Svež beli luk u sirovom obliku je najlekovitiji. Ali, ne treba preterivati – pet čenova dnevno je sasvim dovoljna količina. Takođe, lako se može nabaviti beli luk u kapsulama. I u ovom obliku će blagotvorno delovati na opšte stanje vašeg zdravlja, a izbeći ćete i jak miris po kome je poznat.
Koristite lekovitost ovih biljaka što više: najbolje u svežem obliku, ako ih takve možete nabaviti; u začinskom obliku ih ima u svakoj snabdevenijoj samoposluzi; a u apotekama su koncentrisane u ekstratima i kapsulama. Najnovija istraživanja slažu se sa savetima koje smo slušali od svojih baka – budućnost medicine je u biljkama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli lukbosiljakdijabetesđumbirrak
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Gordana Dragojević

    Moja rođaka ima u bašti đumbir. Dala mi je, ali ne znam kako je najbolje da sačuvam koren?

  • Mustafa Hrustanović

    Ima li đumbir neko drugo ime, jer ne znam koja je to biljka? Pozdrav!

  • Ana K

    Zaista korisni saveti.

  • Dragana Bojić

    Malo je teže naći koren đumbira, ali zato se đumbir u prahu nalazi i u malim prodavnicama. Koristi se za slana jela, mada može i za kolače. Mislim da postoji rende za koren.

  • Sonja Stojanović

    Kako se koristi koren đumbira? Da li kao začin (kuvanje) ili se priprema na neki drugi način?