Celer – pun vitamina C

Celer je postao namirnica u svakodnevnoj upotrebi, poput šargarepe, luka ili krompira. Tvrda tekstura i specifičan ukus čine ga popularnim dodatkom salata i mnogih kuvanih jela. Iako se može kupiti tokom čitave godine, najbolji i nakvalitetniji celer može se nabaviti tokom letnjih meseci, kada mu je sezona i kada ga najviše ima u supermarketima i na pijacama.
Zdravstvene koristi
Celer je izvanredan izvor vitamina C, koji je značajan za jačanje imuniteta. Unošenje dovoljno vitamina C pre svega je značajno za sprečavanje simptoma prehlade, jer je ovaj hranljivi sastojak najjači borac protiv gripa i prehlade.
Ovo povrće takođe može imati pozitivan učinak na normalnu visinu krvnog pritiska, snižavanje holesterola i kao diuretik.
Osnovne osobine
Celer je dvogodišnja biljka koja spada u istu familiju sa šargarepom, mirođijom i peršunom. Najčešće se koristi plod celera, ali se u ishrani koriste i lišće, koren i semenke celera. Ova biljka u narodu je imala i primenu kao lek.
Celer raste do visine od oko dvadeset centimetara i kupastog je oblika. Ima specifičan slankast ukus. Kod nas se jede vrsta celera koja je bele boje, a u svetu postoji još i u zelenoj varijanti. Beli celer gaji se na zasenčenom zemljištu.
Poreklo
Celer koji danas poznajemo kultivisan je od divljeg celera. Potiče iz oblasti Mediterana – iz južne Evrope i severne Afrike, a takođe je uzgajan u oblasti istočno od Himalaja. Divlji celer od današnjeg pitomog razlikuje se po tome što je imao mnogo lišća i mali plod.
Ovo povrće prvobitno je korišćeno kao lek, pa tek kasnije u ishrani. Prvo pominjanje medicinskih svojstava celera datira iz 9. veka p.n.e, i to u čuvenoj „Odiseji“, velikom Homerovom epu.
Tek u srednjem veku, o ovoj biljci počinje da se razmišlja i kao o hrani, a ne samo leku.
Nekoliko ideja za posluženje:

  • Dodajte iseckani celer u svoju omiljenu salatu sa tunjevinom, ili u pileću salatu.

  • Poslužite se tajnom indijanske tradicije: premažite stabljike celera kikiriki-puterom. Deci će se to dopasti.

  • Koristite i iseckano lišće celera u salatama.

  • Skuvajte na tihoj vatri iseckani celer, radič i crni luk i pospite orasima i topljenim sirem.

  • Kada sledeći put u sokovniku pravite sveži sok od šargarepe, dobićete jedinstven ukus ako dodate malo celera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

celerceleryvitamin c
Komentari (0)
Dodaj komentar