Četiri namirnice koje najčešće uzorkuju trovanje

Svaka hrana može uzrokovati trovanje, ali postoje zloglasne namirnice koje nose više rizika od trovanja. Drugim rečima, one često sadrže štetne mikrobe zbog kojih se možete ozbiljno razboleti. Opšte je poznata stvar da sirova hrana životinjskog porekla spada među najrizičnije namirnice kad je u pitanju trovanje hranom, piše  Cookist.

To uključuje slabo kuvano meso, sirova ili mekano kuvana jaja, nepasterizovano (sirovo) mleko kao i sirove školjke. Naravno da i voće i povrće može biti kontaminirano, ali šanse su mnogo manje. Takođe je važno napomenuti da svaka hrana može biti kontaminirana iako se od nje ne morate razboleti. Ovo su namirnice koje najčešće uzrokuju trovanje hranom i kako ga izbeći.

Meso

Sirovo ili slabo termički obrađeno meso sadržava bakteriju Campylobacter, ponekad i Salmonellu, Clostridium perfringens i druge bakterije. Tu se mogu naći i E. coli i Yersinia i zato se savetuje pranje mesa pre pripreme da se izbegne prenos bakterija na radne plohe i druga pomagala. Kako bi se rešili bakterija, važno je termički dovoljno obraditi meso, ali isto tako ostatke spremiti u frižider najkasnije dva sata nakon pripreme.

Voće i povrće

Vrlo je važno jesti sirovo voće i povrće, u tom obliku ima najviše hranjivih vrednosti i zdravstvenih prednosti, ali i ono može uzrokovati trovanje hranom ako sadrži bakterije Salmonellu, E. coli ili Listeriju. Upravo zbog toga voće i povrće pre konzumacije treba dobro oprati.

Sirovo mleko i mlečni proizvodi

Premda danas ljudi većinom konzumiraju pasterizovano mleko, izbegavajte ono sirovo kao i sveže sireve jer se možete ozbiljno razboleti. Ove namirnice sadrže štetne bakterije Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeriju i Salmonellu. Sve se to može izbeći kuvanjem, odnosno termičkom obradom sirovog mleka čime se ubijaju patogeni.

Jaja

Potpuno kuvana jaja ima čvrsta belanca i žumanca. Ali, sirova jaja mogu da sadrže Salmonellu koja vam može uzrokovati ozbiljne probleme. Kako biste to izbegli, držite se podalje od sirovih jaja, a ako pripremate sos koji sadrži sirova jaja, uvek ga možete mešati iznad pare i tako smanjiti mogućnost prenosa bakterije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrananamirnicetrovanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Da li i pesticidi koji se koriste u borbi protiv strtocina sirovog voca i povrca mogu izazvati trovanje jer se onda i pranjem ne postize bezbednost.,Posebno se zna za jabuke koje su rasprostranjene u Sribiji i koje se prskaju od cveta do ploda vise puta tako da i ljustenjem se ne otklanjaju. pesticidi .