Da li je jabukovo sirće lek za sve?

Sirće je stolećima korišćeno u različite svrhe – za kiseljenje krastavčića, uništavanje korova, čišćenje lončeta za kafu, poliranje srebrnog posuđa i kao glavni satojak u salatama. Sirće je i stari narodni lek za neke tegobe.
U poslednje vreme, jabukovo sirće je postalo tema za razgovor. Većina narodnih lekova koji uključuju sirće nema naučnu potvrdu, ali neki ipak imaju. Novija istraživanja dokazuju da jabukovo sirće nesumnjivo pomaže kod nekih bolesti, recimo dijabetesa ili preterane gojaznosti.
Šta je zapravo jabukovo sirće? Ono je produkt fermentacije, a fermentacija je, uopšteno govoreći, proces koji čine sledeće faze: prvo se šećeri u namirnici pretvaraju u alkohol, a potom se, ako se alkohol dalje fermentiše, dobija sirće. Sirće se može dobiti od raznog voća i povrća.
Glavni sastojak jabukovog sirćeta, kao i bilo kog drugog sirćeta, jeste sirćetna kiselina. Ostali sastojci su druge kiseline, vitamini, mineralne soli i amino-kiselina.
Da li je ispravno smatrati jabukovo sirće „lekom za sve bolesti“? Ono je odavno poznato kao narodni lek i pripisivane su mu mnoge „čudotvorne“ osobine. Ono navodno leči vašljivost, podmlađuje, olakšava varenje i odstranjuje toksine iz organizma. Većina ovih teza nije naučno podržana.
Pa ipak, u nekim slučajevima jabukovo sirće zaista pomaže:

  • Dijabetes: možda je najveća dobrobit od jabukovog sirćeta njegov uticaj na nivo glukoze u krvi. Nekoliko studija je dokazalo da ono može sniziti nivo glukoze. Ispitanici su uzimali dve kafene kašičice jabukovog sirćeta pred spavanje, a ujutru bi im nivo glukoze bio snižen za 6%. Ipak – ova studija je urađena na pacovima, treba tek da se proveri na ljudima.

  • Snižava nivo holesterola.

  • Pomaže kod visokog krvnog pritiska i kod srčanih bolesti: još jedno istraživanje na pacovima dokazalo je da jabukovo sirće može sniziti povišeni krvni pritisak. Drugo istraživanje dokazalo je da ljudi koji često jedu salatu sa jabukovim sirćetom manje obolevaju od srčanih bolesti od onih koji to ne čine. I ova tema zahteva, naravno, još ispitivanja da bi se doneli neki konačni zaključci.

  • Pomaže pri gubljenju kilograma: stotinama godina jabukovo sirće korišćeno je u ovu svrhu. Godine 2005. urađeno je istraživanje na malom uzorku od 12 ispitanika – jedni su danima jeli kriške hleba sa nekoliko kapi belog sirćeta, a drugi su jeli običan hleb. Ispitanici iz prve grupe osećali su pre i duže sitost nego oni iz druge grupe. To jesu obećavajući rezultati, ali ipak samo preliminarni.

Narodni lekovi mogu biti od pomoći, ali ih ipak koristite sa dozom opreznosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetesdijetagojaznostkrvni pritisakvarenje
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Svetlana Dukić

    O jabukovom sirćetu i medu može se pročitati u tekstu Tajne zelene riznice prirode.

  • Sanja Jevtić

    Jabukovo sirće nije pogodno za korišćenje jer će vam, bez obzira na to u kojoj ga meri koristite, izazvati bolest. Organizam čoveka je bazna sredina, ukoliko se promeni nivo kiselosti, strada onaj organ koji je kod pojedinca najosetljiviji. Čak i limun u salatama preporučuje se u umerenim količinama. Pozdrav.

  • Ljiljana Radić

    U svemu treba biti umeren. Velike količine sirćeta su pogubne za želudac. Ako jabukovo sirće čisti organizam, onda će ono očistiti iz njega i dobre bakterije sadržane u crevnoj flori. Zato sada treba uneti u organizam probiotke – dobre bakterije kako bi se regulisalo varenje i smanjila nadutost. Ako hoćete postepeno da smršate, a da ostanete zdravi, jedite sveže jabuke. Započnite svako jutro svežom jabukom.

  • Vesna Mandrapa

    Mislim da je jabukovo sirće jako zdrav napitak, ali pod uslovom da se razumno koristi. Šta podrazumijevam pod tim? Zapravo, ljekovito jabukovo sirće je ono sirće koje je na najprirodniji način dobijeno od tučenih divljih jabuka prelivenih sa malo vode i ostavljenih da puste vodu koja će se nakon određenog vremena, u zavisnosti od uslova pod kojim se sprema. Kao krajnji proizvod dobiće se koncentrovano jabukovo sirće. Ovako jak napitak se ni u kom slučaju ne koristi u većim količinama i duže, radi zaštite želuca. Može se godinama svakodnevno koristiti kao osvježavajući napitak koji će ujedno koristiti i kao lijek za mnoge tegobe, ako u 2 dl mlake ili ne tako hladne vode, dodate dvije kašike gorenavedenog jabukovog sirćeta. U zavisnosti od želje i potrebe, može se dodati dvije kašike meda. Još je najbolje ako ste jako umorni da sebi napravite relaks napitak, ako umjesto vode, sirće i med dodate u topao čaj. Sirće koje je napravljeno tako da se na 200 litara vode stavi 5, 10, 15 ili 20 kg jabuka nije visokokvalitetno sirće, mada nije ni štetno, što znači da neće puno „ujesti“ za želudac, što se za sirće koje kupujemo po marketima ne može reći.

  • Miodrag J

    Jabukovo sirće pijem redovno oko 15 godina. Za to vreme sam čiste vode popio (možda) 50 l. Holesterol mi je katastrofa, trigliceridi 13! Skinuo sam ih u poslednje vreme srogom dijetom i semenkama u jogurtu. Ali ipak ne odustajem od sirćeta… Konsumiram ga redovno. Jednostavno – prija.

  • Biljana Milosavljević

    Ne piju se velike količine jer nije dobro za želudac, samo dve kašičice u 2 dl vode. Još je bolje piti uz obrok jer vas zasiti. U letnjem periodu jako osvežava ako sirće dodate u rashlađenu vodu. Za bolju cirkulaciju dobro je dodati jednu kašičicu meda i popiti ujutru. A provereno jabukovo sirće ublažava posledice opekotina – lično sam se uverila. Još samo da dodam, ko misli da smrša uz pomoć jabukovog sirćeta, treba samo biti uporan, jer neko oseti jako brzo rezultate, a neko mnogo kasnije.

  • Dubravka Oksenfeld

    Ja sam ga pila tri meseca i skinula 11 kg, ali su to bile velike količine, od kojih sam zaradila čir na želucu, a kile su se vratile i povećale u roku od godinu dana. Sada svakog dana pijem kapsule za varenje i nadutost – pomaže a ni gram nisam skinula.