Da li je jabukovo sirće lek za sve?

Sirće je stolećima korišćeno u različite svrhe – za kiseljenje krastavčića, uništavanje korova, čišćenje lončeta za kafu, poliranje srebrnog posuđa i kao glavni satojak u salatama. Sirće je i stari narodni lek za neke tegobe.
U poslednje vreme, jabukovo sirće je postalo tema za razgovor. Većina narodnih lekova koji uključuju sirće nema naučnu potvrdu, ali neki ipak imaju. Novija istraživanja dokazuju da jabukovo sirće nesumnjivo pomaže kod nekih bolesti, recimo dijabetesa ili preterane gojaznosti.
Šta je zapravo jabukovo sirće? Ono je produkt fermentacije, a fermentacija je, uopšteno govoreći, proces koji čine sledeće faze: prvo se šećeri u namirnici pretvaraju u alkohol, a potom se, ako se alkohol dalje fermentiše, dobija sirće. Sirće se može dobiti od raznog voća i povrća.
Glavni sastojak jabukovog sirćeta, kao i bilo kog drugog sirćeta, jeste sirćetna kiselina. Ostali sastojci su druge kiseline, vitamini, mineralne soli i amino-kiselina.
Da li je ispravno smatrati jabukovo sirće „lekom za sve bolesti“? Ono je odavno poznato kao narodni lek i pripisivane su mu mnoge „čudotvorne“ osobine. Ono navodno leči vašljivost, podmlađuje, olakšava varenje i odstranjuje toksine iz organizma. Većina ovih teza nije naučno podržana.
Pa ipak, u nekim slučajevima jabukovo sirće zaista pomaže:

  • Dijabetes: možda je najveća dobrobit od jabukovog sirćeta njegov uticaj na nivo glukoze u krvi. Nekoliko studija je dokazalo da ono može sniziti nivo glukoze. Ispitanici su uzimali dve kafene kašičice jabukovog sirćeta pred spavanje, a ujutru bi im nivo glukoze bio snižen za 6%. Ipak – ova studija je urađena na pacovima, treba tek da se proveri na ljudima.

  • Snižava nivo holesterola.

  • Pomaže kod visokog krvnog pritiska i kod srčanih bolesti: još jedno istraživanje na pacovima dokazalo je da jabukovo sirće može sniziti povišeni krvni pritisak. Drugo istraživanje dokazalo je da ljudi koji često jedu salatu sa jabukovim sirćetom manje obolevaju od srčanih bolesti od onih koji to ne čine. I ova tema zahteva, naravno, još ispitivanja da bi se doneli neki konačni zaključci.

  • Pomaže pri gubljenju kilograma: stotinama godina jabukovo sirće korišćeno je u ovu svrhu. Godine 2005. urađeno je istraživanje na malom uzorku od 12 ispitanika – jedni su danima jeli kriške hleba sa nekoliko kapi belog sirćeta, a drugi su jeli običan hleb. Ispitanici iz prve grupe osećali su pre i duže sitost nego oni iz druge grupe. To jesu obećavajući rezultati, ali ipak samo preliminarni.

Narodni lekovi mogu biti od pomoći, ali ih ipak koristite sa dozom opreznosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.