9 koraka do zdravije ishrane

Da li ste spremni da se hranite zdravije? Počnite sa manjim promenama.

Sledeća godina bi mogla biti vaša najzdravija godina dosad, jer je pravo vreme da počnete da živite zdravije – sad. Nikad u istoriji čovečanstva nije bilo poznato više činjenica o načinima ishrane, hranljivim sastojcima i zdravlju nego u savremenom dobu. Nikada nije bilo lakše nabaviti zdravu hranu nego sada.

Predložićemo vam sada nekoliko ideja o tome kako da se zdravije hranite, ali je važno da znate sledeće: bez obzira na to koliko ste motivisani, nećete moći da preduzimate sve ove korake svakoga dana. Moći ćete samo nekoliko njih da inkorpororate u svoj dnevni raspored – i to je sasvim u redu.

Dobra strana zdrave ishrane – ne važi pravilo „sve ili ništa“, već – „bilo šta da promenite, dobro je“.

1. Pojedite jednu kašiku lanenog semena dnevno!
Možda ste već mnogo puta čuli da je laneno seme dobro za zdravlje, ali ga još niste uvrstili u svoj jelovnik. Ono sadrži više hranljivih sastojaka, od kojih ćemo pomenuti samo omega-3, vlakna, zbog čega ima značajno antioksidantsko dejstvo.

2. Pijte neki probiotski jogurt gotovo svakog dana!
Oni su najbolji za probavni sistem, jer sadrže kalcijum, proteine, B vitamin i dr.

3. Grickajte koštunjavo voće skoro svakog dana!
Ovi plodovi pomažu snižavanju holesterola, pozitivno utiču na imunitet i smanjuju rizik od nekih vrsta kancera. Sadrže vitamine i minerale, poput vitamina E i magnezijuma.

4. Pijte čašu zelenog ili crnog čaja dnevno!
U laboratorijski istraživanjima dokazano je da zeleni čaj pomaže u prevenciji raka debelog creva, jetre, pluća i prostate. Zapitajte se kada vam je najbolje vreme za ispijanje čaja, da li je to ujutru, uveče ili u oba termina. U letnjem periodu možete se rashladiti ledenim čajem.

5. Kad god je moguće, pripremajte jelo sa ekstra-virdžin maslinovim uljem, umesto drugih vrsta ulja!

6. Jedite žitarice više puta dnevno!
Ima mnogo dobrobiti od ishrane žitaricama, uključujući zaštitu od: srčanih bolesti, srčanog udara, dijabetesa, prekomerne gojaznosti, raznih vrsta raka.

7. Jedite puno voća i povrća svakog dana!

8. Jedite ribu nekoliko puta nedeljno!

9. Jedite pasulj umesto mesa nekoliko puta nedeljno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jogurtkostunjavomaslinovopasuljribazdrava hranazitarice
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Radmila Andrin

    Čovek koji u svom životu svesno nije spreman na promene, vrlo često ga surove okolnosti nateraju da nešto menja u svom životu i svojim navikama. Sama svesnost o nečem da nije dobro, verujte, nije dovoljna. Ovo govorim iz ličnog iskustva, nekog ko je uvek podržavao sve o zdravom načinu života i ishrane, sve dok nije sve svoje znanje morao da primeni i u ličnom životu. Tada sve informacije i teorije vrlo lako prerastaju u dela. Obolevši od karcinoma, prešla sam na vegetarijanstvo i verujte da je mom ozdravljenju bar 50% doprinelo i to što sam promenila način ishrane i loše navike. Sve što znamo, a ne primenimo na sebi, jedan korak je bilže bolesti i uništenju sopstvenog zdravlja. Zato je i prevencija veoma bitna. Menjajte navike ako hoćete da dugo i kvalitetno živite, a ne zato što dođete u situaciju da to morate. Pozdrav za ovakve članke i treba ih još više, jer ovom narodu treba puno dobroga da bi ozdravio i psihički i fizički.

  • Predrag M

    Svaka čast! Ovo ste jako lepo sročili u tih, da kažem 9 koraka, kako se hraniti pravilno i zdravo, ako je to u današnje vreme ikako moguće. Potrebna je samo dobra i jaka volja da čovek menja neke navike i vremenom sve dođe na svoje mesto, pa tako i jedan „balans“ stanja našeg organizma. I, uz sve ovo, dodao bih da ništa od ovog navedenog ne treba menjati, jer naš čovek, sa prostora Srbije, dovoljno je neodgovoran za samog sebe da bi svoje zdravlja čuvao, jer su nam podaci sveukupnog zdravstvenog stanja nacije poražavajući.

  • Ljiljana V

    Mnogo ljudi nije ni svesno koliko je zdravija ishrana bitna za njihovo fizičko i psihičko zdravlje. U svakom slučaju, ukoliko ne mogu da se odreknu određenih namirnica, čak i najmanji pomak ka zdravijem režimu ishrane je dobar na mnogo načina. Objavljeni tekst je poučan, primenjujem sve savete koji su tu navedeni, i to svakodnevno, već nekoliko godina, jer mi je takav način ishrane postao navika i mogu reći da takođe nekoliko godina nisam imala potrebu da idem kod lekara, a uvek imam puno energije i osećam se sjajno.

  • Miodrag Trajković

    Tekst je informativan za početnike u zdravoj ishrani, mada je za one koji se nezdravo hrane potrebno više informacija sa konkretnim negativnim primerima nezdrave ishrane. Ja sam pobornik zdrave ishrane i to već dugi niz godina, možda desetak. Rezultate takve ishrane osećam i svakome bih to preporučio.

  • Maša Hrasovec

    Naišla sam na tekst o važnosti crvenog mesa, odnosno vitamina B12. Tamo piše da se on nalazi u crvenom mesu, ne piše gde još. Vitamin B12 je važan za pravilno funkcionisanje nerava i, po tom tekstu, njegov nedostatak dovodi do raznih poremećaja vezanih za nerve i ponašanje.

  • Ana Đuričić

    Lepo je osmišljeno, ali ne može se baš sve to pojesti za jedan dan. Fino, nije loše.