U trendu

9 koraka do zdravije ishrane

Da li ste spremni da se hranite zdravije? Počnite sa manjim promenama.

Sledeća godina bi mogla biti vaša najzdravija godina dosad, jer je pravo vreme da počnete da živite zdravije – sad. Nikad u istoriji čovečanstva nije bilo poznato više činjenica o načinima ishrane, hranljivim sastojcima i zdravlju nego u savremenom dobu. Nikada nije bilo lakše nabaviti zdravu hranu nego sada.

Predložićemo vam sada nekoliko ideja o tome kako da se zdravije hranite, ali je važno da znate sledeće: bez obzira na to koliko ste motivisani, nećete moći da preduzimate sve ove korake svakoga dana. Moći ćete samo nekoliko njih da inkorpororate u svoj dnevni raspored – i to je sasvim u redu.

Dobra strana zdrave ishrane – ne važi pravilo „sve ili ništa“, već – „bilo šta da promenite, dobro je“.

1. Pojedite jednu kašiku lanenog semena dnevno!
Možda ste već mnogo puta čuli da je laneno seme dobro za zdravlje, ali ga još niste uvrstili u svoj jelovnik. Ono sadrži više hranljivih sastojaka, od kojih ćemo pomenuti samo omega-3, vlakna, zbog čega ima značajno antioksidantsko dejstvo.

2. Pijte neki probiotski jogurt gotovo svakog dana!
Oni su najbolji za probavni sistem, jer sadrže kalcijum, proteine, B vitamin i dr.

3. Grickajte koštunjavo voće skoro svakog dana!
Ovi plodovi pomažu snižavanju holesterola, pozitivno utiču na imunitet i smanjuju rizik od nekih vrsta kancera. Sadrže vitamine i minerale, poput vitamina E i magnezijuma.

4. Pijte čašu zelenog ili crnog čaja dnevno!
U laboratorijski istraživanjima dokazano je da zeleni čaj pomaže u prevenciji raka debelog creva, jetre, pluća i prostate. Zapitajte se kada vam je najbolje vreme za ispijanje čaja, da li je to ujutru, uveče ili u oba termina. U letnjem periodu možete se rashladiti ledenim čajem.

5. Kad god je moguće, pripremajte jelo sa ekstra-virdžin maslinovim uljem, umesto drugih vrsta ulja!

6. Jedite žitarice više puta dnevno!
Ima mnogo dobrobiti od ishrane žitaricama, uključujući zaštitu od: srčanih bolesti, srčanog udara, dijabetesa, prekomerne gojaznosti, raznih vrsta raka.

7. Jedite puno voća i povrća svakog dana!

8. Jedite ribu nekoliko puta nedeljno!

9. Jedite pasulj umesto mesa nekoliko puta nedeljno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)