Evo šta sve unosite jednom konzervom tunjevine

Iako sadrži proteine, tunjevina u sebi ima i malu količinu žive, koja je otrovna i opasna po ljudski život

Ako i vi spadate među osobe kojima je omiljeni lagani obrok tunjevina iz konzerve s pirinčem, testeninom ili salatom, imamo loše vesti.

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu telesne mase i to nedeljno! Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše. Jedna studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Bingamtonu u Njujorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Food and Function”, upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini.

“Povećanje propustljivosti creva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospeju. Ovo stanje zove se “sindrom propusnog creva” i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbuje kroz propusna creva”, objašnjava vodeći naučnik studije Grečen Maler.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svesti i visoku temperaturu., a velike količine u organizmu mogu da prouzrokuju pad gvožđa i glukoze.

Zaključak je da konzervirana tunjevina nije štetna ako je jedemo u malim količinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

konzervatunjevinazdravlje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • djole

    Sedozemne tune imaju znatno manje žive od onih koje žive u Zapadnom Atlantiku. Što zbog zagađenosti obala SAD, što zbog toga što su bar duplo mlađe od atlanskih. Malo toga na ovoj planeti nije zagađeno. Konkretno našu prelepu Otadžbinu su Milošević i njegovi naslednici pretvorili u džinovski deponiju. Vazduh i voda nisu više čisti ni na Zlatiboru ili Tari, a potpuno su otrovni u gradovima.

  • Zglobni Skoč

    Ne unosim ništa jer tunjevinu ne jedem.Kao ni druge riblje proizvode, morske ili rečne.Sve je to odavno zagađeno.