Puca vam stomak? Evo rešenja…

Mlečni proizvodi: popijete, recimo, voćni jogurt i primetite da ste se „naduli“? To može da znači da je vaš stomak osetljiv na laktozu, mlečni šećer. U tom slučaju, možete ili da pređete na mlečne proizvode koji ne sadrže laktozu (pogledajte spisak sastojaka na pakovanju), ili možete pokušati da „istrenirate“ svoj digestivni trakt da vari laktozu (to se radi tako što, tokom tri do četiri nedelje, konsumirate malu količinu mlečnih proizvoda nekoliko puta dnevno).

Gazirano: svaki gazirani napitak izazvaće nadimanje stomaka, to ste sigurno primetile. Plus, jedan od čestih zaslađivača u dijetalnim napicima je sorbitol – on takođe izaziva nadimanje stomaka. Osim u dijetalnim napicima, sorbitol se često nalazi i u „sugarfree“ slatkišima, žvakaćim gumama i bombonama, tako da nije loša ideja proveriti spisak sastojaka pre nego što kupite neki proizvod. Umesto gaziranih napitaka, bolje je da pijete vodu, jer ćete tako, između ostalog, pospešiti izbacivanje viška natrijuma iz tela.

Vežbanje: da, da, već znate, neophodno je da vežbate. Kad se radi o nadimanju stomaka, vežbanje će vam tu pomoći jer povećava protok krvi i ubrzava proces varenja hrane – što, sa svoje strane, sprečava pojavu zatvora, koji izaziva nadimanje stomaka.

Ukoliko patite od hroničnog nadimanja, koje je praćeno bolom u stomaku i zatvorom ili prolivom, moguće je da je došlo do iritacije creva.

To nije opasno stanje, ali je svakako neprijatno, pa bi valjalo da posetite lekara, koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju. U nekim slučajevima to je povećanje konsumiranja hrane bogate vlaknima, nekad je to terapija lekovima, a nekad učenje tehnika za savladavanje stresa.

U svakom slučaju, moguće je izboriti se s nadimanjem stomaka – ne dajte da vas nadut stomak i bolovi muče. To nije nešto sa čim morate živeti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nadimanjestomak
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Dragan Cvetkovic

    Možda nista znali ali po novijim istraživanjima je ustanovljeno prosto rečeno „šta jede majka dojilja to kao da jede beba“ . A to znači ako majka jede tešku hranu onda i beba ima gasove. Zato dojilje vodite računa šta jedete i jedite šta je korisno tako da beba neće imati gasove. Onda će vama biti „dvostrulko lakše“ vi nećete imati nadimanje a beba će biti mirna.

  • Esmeralda Agović

    Pozdrav iz Belgije! Ja imam problem sa naduvavanjem duže vreme, ali imam problem sa stolicom. Pijem neki čaj. Dok ga koristim, normalno imam stolicu, kasnije – sve po starom. Primetila sam da mi neka hrana smeta, imam i višak kilograma pa bih vas zamolila da mi date neki savet. Pozdrav svima u našoj zemlji! Sve najlepše!

  • Aleksandra Lukić

    Da je barem opširnije napisano, jer oni koji imaju taj problem to što ste naveli verovatno već znaju. Kako bi mogle da se ublaže te tegobe npr. kad je uzrok nadimanja uzimanje lekova (dugotrajna terapija koja se ne može izbaciti)? Da li postoji neko univerzalno rešenje za taj problem, recimo čajevi npr. zeleni ili već nešto drugo, lako primenljivo?