Istine i zablude o soji

Najpre su soju jeli samo vegetarijanci, ali kad je jednom proglašena za čudotvornu hranu, postala je česta namirnica na mnogim trpezama. Godine 1999. zdravstvene organizacije dozvolile su da na pakovanjima namirnica od soje piše da snižavaju loš holesterol i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Od tada – prodaja je planula i proizvođači jela od soje zadovoljno su trljali ruke. Na mnogim trpezama, jela od mesa zamenjena su jelima od soje, a obični sirevi sirem od soje – tofuom.
Najnovija istraživanja razbijaju, međutim, tu preterano ružičastu predstavu o ovoj namirnici. Čuju se razne teorije: na primer, da soja ne snižava u tolikoj meri loš holesterol koliko se ranije mislilo. Šta je od svega toga naučna istina, a šta su zablude, pitali smo stručnjake i evo šta oni kažu:
Soja pomaže u prevenciji srčanih bolesti?
Saglasno najnovijoj studiji na Univerzitetu Džon Hopkins, soja ima uticaja na snižavanje holesterola kod žena u periodu posle menopauze. Tada soja u telu izaziva reakciju koja liči na proizvodnju estrogena, što ima pozitivan efekat, jer estrogen održava postojeći nivo holesterola. S druge strane, telo mladih žena već proizvodi dosta estrogena, tako da je uticaj soje minimalan.
Ipak, iako u mladim godinama soja ne utiče na nivo holesterola, to ne znači da nema pozitivan uticaj na vaše srce. Povremeno treba zameniti meso šniclom od soje, a običan sir tofuom.
Soja štiti kosti?
Prema najnovijim istraživanjima, tofu i tempeh neće ojačati vaš koštani sklop. Izvršen je eksperiment na dve grupe žene u ranim dvadesetim godinama. Jedna grupa je tokom godinu dana konsumirala namirnice od soje umesto mesnih proizvoda, dok druga to nije činila. Kod žena koje su se hranile sojom, nije primećeno nikakvo ojačanje koštanog sklopa. U Kini je izvršeno slično istraživanje na ženama koje su izašle iz menopauze i tu se moglo primetiti izvesno poboljšanje prouzrokovano sojom. Ipak, potrebno je još istraživanja i nije čvrsto dokazano da soja jača kosti.
Može se zaključiti da je za kosti najbolja hrana bogata kalcijumom, poput nemasnih mlečnih proizvoda. Kalcijuma nema u svim proizvodima od soje, ali ga ima u mleku od soje i u tofuu.
Soja snižava rizik od raka dojke?
Povodom ove tvrdnje ima suprotnih stavova i argumenata. Neki smatraju da soja u velikoj meri snižava rizik od raka dojke, a neki stručnjaci misle da čak nije poželjno jesti previše soje. Ako imate genetsku predispoziciju za pomenutu opaku bolest, možete jesti tofu, jer je on bezopasan, ali budite oprezni sa ostalim vrstama namirnica od soje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sojasojino mlekotofu
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Jadranka Blažić

    Volela bih da pročitam komentare i mišljenja o soji i njenim proizvodima. Da li je treba uzimati u menopauzi ili se uzdržati od njenih proizvoda?

  • Anka A

    Lep članak i dobro bi bilo da ih ima više takve sadržine. Ja upotrebljavam soju u pilulama i volela bih pročitati neke komentare u vezi sa tim.