Istraživanja IZNENADILA i autora: Ova namirnica može vam značajno produžiti život

Istraživanje o ishrani u ‘Plavim zonama’, odnosno područjima s najviše stogodišnjaka u svetu pokazalo je da je formula vrlo jednostavna: Svi oni često jedu jela koja se temelje na mahunarkama

Od top 10 namirnica koje se preporučuju ako želite biti zdravi i doživeti stotu, polovina pripada porodici mahunarki. To su sočivo, soja, kikiriki, leblebija i pasulj, kaže Dan Bitner, saradnik portala make it.

On je pre nekoliko godina putovao svetom i posetio Okinavu u Japanu, Nikoju u Kostariki, Ikariju u Grčkoj, Loma Lindu u Kaliforniji i Sardiniju u Italiji; sve ‘Plave zone’ ili područja s najdugovečnijim ljudima na svetu, kako bi saznao što njihovi stogodišnjaci jedu da bi doživeli stotu. Uz to, pitao je i na desetine vodećih nutricionista u svetu šta bismo trebali da jedemo da bismo uživali u dugom i zdravom životu. Rezultati projekta na kojem je radio veoma su ga iznenadili.

Pokazalo se da se zdravlje i dugovečnost mogu povezati s nekim posve jednostavnim jelima. Evo liste do koje je došao:

Svi starci redovno jedu pasulj
Na poluostrvu Nikoja dan često započinju toplom kukuruznom tortiljom punjenom slanim crnim pasuljem. Na Sardiniji ručak čini činija manestre (testenine), prepuna različitih vrsta pasulja. Na japanskom ostrvu Okinawa večera bi mogla uključivati ​​ukusnu prženicu sa zelenim pasuljem, sojom ili klicama mungo graha.

Je li to slučajno? Sigurno. Istraživanje iz 2004. na ljudima starim 70 godina i više u tri različite kulture širom sveta pokazalo je da se na svake dve kašike pasulja dnevno koje su konzumirali pojedinci smanjio rizik od umiranja za 8 odsto.

Druga istraživanja pokazala su da pasulj ne samo da osigurava složene ugljene hidrate, proteine ​​i minerale u tragovima koji su potrebni našem telu, već nas opskrbljuje vlaknima koja su potrebna našim mikrobiomima, jačajući naš imunološki sistem. To ima smisla, jer ljudi iz ‘Plave zone’  ne postižu svoju dugovečnost oslanjajući se samo na superiorne gene, već i izbegavajući gojaznost, dijabetes, bolesti srca, demenciju i rak bolje od nas ostalih.

Nasuprot tome, gotovo dve trećine Amerikanaca trenutno ima problema s prekomernom telesnom težinom ili gojaznošću, pokazuju Galupove ankete. Prema  nedavnom Harvardskom istraživanju, imaju kraći prosečni životni vek od stanovnika gotovo bilo koje druge države s visokim prihodima – uglavnom zbog načina ishrane i načina života, kaže autor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dugovečnostishranapasulj
Komentari (0)
Dodaj komentar