Jeste li poluvegetarijanac?

Verovatno ste nekad bili u prilici da od prijatelja ili poznanika čujete razmišljanja o ishrani poput ovog: „Sebe bih mogao nazvati poluvegetarijancem, jer – iako nisam odstranio meso iz celokupne ishrane, veoma često, i sve češće, jedem vegetarijanske obroke. Čak, kada odem u restoran na ručak, najčešće naručim neko novo vegetarijansko jelo, da bih dobio nove ideje za pripremanje ovakvih obroka kod kuće…“
U savremeno doba, potreba za zdravom ishranom sve je više naglašena i propagirana u medijima, a samim tim i među običnim građanstvom (to možemo uporediti sa kampanjama protiv pušenja koje su već izvesno vreme aktuelne u svetu, a odskora i kod nas.) Neki ljudi se sa nezdrave i masne hrane prebacuju na zdravu, da bi bili u toku i pratili trend, ali – ni to nije pogrešno, bitan je blagotvoran uticaj na zdravlje.
Dakle – zdrava ishrana je danas neka vrsta imperativa. Ali, kako realno stvari stoje? Često, iako imamo dobre volje, nemamo dovoljno raspoloživog vremena za nabavku i pripremu namirnica na zdrav način. Šta je onda najbolje rešenje? Uvek se možemo truditi da ubacimo u svoju ishranu što više zdravih (na primer, bez mesa) obroka i namirnica, a da postepeno izbacujemo brze obroke pune aditiva i masnoća. Zašto i vi ne biste bili poluvegetarijanac?
Čak i kada ste veoma zauzeti, i pauzu za ručak želite da iskoristite na što efikasniji način, postoji rešenje: u boljim prodavnicama zdrave hrane možete naći adekvatne vegetarijanske ili makrobiotičke zamene za brze obroke na koje ste navikli. Šta se to sve zanimljivo i ukusno može kupiti?

  • Alternativa hamburgeru: soja-burgeri i vegeburgeri odskora se mogu naći i kod nas. Oni sadrže mnogo manje masnoća od mesnih hamburgera, a često sadrže i korisna vlakna kao, i soja-protein visokog kvaliteta.

  • Umesto uobičajene pice, probajte smrznute vegetarijanske pice bez mesa. Ima ih u svim snabdevenijim supermarketima.

  • Pasulj je dobra zamena za meso, zbog visokog procenta proteina i vlakana koja sadrži.

  • Obedujte ponekad u meksičkom restoranu, jer većina jela ove nacionalne kuhinje sadrži dosta povrća. Probajte ukusne naćose, buritose ili enčilade.

  • Kineska kuhinja takođe je bogata povrćem, a sadrži i dosta pirinča i veoma zdravog tofu sira od soje.

  • U vašim omiljenim pitama, meso možete zameniti onim vrstama povrća koje imaju "jak" ukus: spanaćem, krompirom i dr.

Ako već niste među poluvegetarijancima, kao sve veći broj savremenih ljudi, počnite polako, tako što ćete, na primer, uvesti „bezmesni ponedeljak“. Telo će vam biti zahvalno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuhinjapoluvegetarijancivegetarijancivegetarijanska ishrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Maja Franko

    Ovaj članak je zaista super, jer sam se u njemu pronašla. Sve pohvale. Nastavite ovako. Veleki pozdrav.