Koju hranu smemo da jedemo čak i kada se ubuđa

S hranom na kojoj se razvila buđ treba biti i te kako oprezan jer pojedine vrste proizvode opasne mikrotoksine. Među njima je najpoznatiji aflatoksin i naučnici su ga povezali s uzrokovanjem karcinoma.

Kako piše „The Huffington Post“, s druge strane je dobro poznato to da su određene vrste plesni bezopasne za zdravlje pa namirnicu možemo pojesti ako odsečemo deo na kojem se ona stvorila, na primer, poželjne gljivice na nekim vrstama sireva.

Suhomesnati proizvodi imaju dug rok trajanja pa ne čudi to što se vremenom na njima stvori tanak sloj buđi. Ukoliko naresku nije istekao rok trajanja, odsecite spoljni sloj na kojem se stvorila plesan.

Poput suhomesnatih proizvoda, tvrdi sirevi, takođe, znaju da razviju buđ na površini ako stoje duže vreme, ali to ne znači da su se pokvarili. Postupak je isti – odstranite bat centimetar sira na strani na kojoj se stvorila plesan i bez brige ga možete konzumirati.

Dok ubuđalu breskvu jednostavno morate baciti jer ima mekanu koru i gljivice su, verovatno, uhvatile unutrašnjost ploda, to ne morate učiniti s tvrđim voćem i povrćem. Na primer, šargarepa ili paprika nisu opasne za konzumaciju ako ih zahvati plesan koju ćete odstraniti isto kao onu na siru ili suhomesnatom proizvodu.

Kao i u slučaju s mekim voćem i povrćem, namirnice poput hleba, pekmeza, svežeg sira ili jogurta nisu sigurne za konzumaciju ako se na njima stvorila buđ pa ih morate baciti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

buđahrana
Komentari (0)
Dodaj komentar